Go to Top

Hobi in posel – Ali vas je dovolj v hlačah?

Nasvetov in člankov, morda celo knjig, kako združiti hobi in posel je ogromno. Prav tako ne manjka takšnih in drugačnih informacij o tem, kako hobi spremeniti v uspešen »biznis«. Vendar pa četudi ste še tako pogumni, se ob poplavi informacij, katere ponujajo tako svetovni splet kot tudi različni ljudje, upravičeno lahko zmedete.

Hobi in posel - Ali vas je dovolj v hlačah?Da vam nekoliko olajšamo izbiro, ali je čas, da naredite korak naprej, vam za začetek podajamo vprašanja, na katera si morate sami pri sebi iskreno odgovoriti. Odgovori nanje vas morda še ne bodo naredili milijonarjev, si pa boste precej bolj na jasnem, kar se tiče prihodnjih odločitev.

Ali imate svoj hobi tako radi, da se boste lahko držali dogovorjenega roka?

S hobijem imamo opravka takrat, ko imamo časa na pretek oziroma si ga vzamemo toliko, dokler imamo trenutno voljo ali navdih. Vendar pa se malce zaplete, ko je potrebno nek oblikovalski projekt ali knjigo končati v določenem roku, sami pa ste si navadno vzeli precej več časa in še to takrat, ko se vam je pač zljubilo.

Obstaja razlika početi nekaj za zabavo in drugo za denar – ste to pripravljeni združiti?

Skratka, početi nekaj za zabavo je nekaj popolnoma drugega, kot pa nekaj početi za preživetje. Pri odgovoru na to vprašanje zelo dobro premislite, če bo dosedanji hobi lahko zrasel v posel, brez da bi vi sami pri tem izgubili veselje.

Se lahko ob njem (še vedno) sprostite?

Logično vprašanje, ki sledi prvima dvema vprašanjema je ta, če se boste lahko ob svojem dosedanjem hobiju in v prihodnje poslu, sploh še lahko sprostili. Če bo to za vas pomenilo nov vir stresa, boste morda morali najti nov hobi oziroma način sproščanja.

Je v vas dovolj prodajalca?

Recimo, da ste na prejšnja štiri vprašanja odgovorili na ta način, da ste pripravljeni iti stopničko višje. Vse in še več ste pripravljeni vložiti v vaše storitve oziroma izdelke, ki so vam do sedaj predstavljali izključno hobi. Zdaj pa je napočil čas za trenutek resnice in najtežja odločitev nasploh: ali boste znali našteto prodati? Se vam vsaj malce sanja, kako pridobiti kupce?

Morebitne odgovore na navedena vprašanja lahko najdete tudi na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Pripravil: Gašper Meden


Kategorije Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja