Go to Top

Evropska oblika podjetja – Evropska družba

Ustanovitev podjetja ni nujno le odprtje s.p. ali d.o.o., ampak lahko v Evropski uniji ustanovite tudi Evropsko družbo (Socieatas Europeae – SE).

Evropska družba je pravna oblika, ki se uporablja za ustanovitev podjetja. Širitev takšne družbe je cenejša in lažja, tudi čezmejno poslovanje je olajšano.

Ustanovitev evropske družbe je možna na štiri načine.

Lahko se združite dve delniški družbi iz dveh različnih držav EU, lahko se ustanovi holding s povezavo delniške družbe in družbe z omejeno odgovornostjo, ki imajo registriran sedež v  različnih državah EU ali imajo že vsaj 2 leti hčerinske družbe/podružnice v državah EU, v katerih nimajo registriranega sedeža.  Pod enakimi pogoji se lahko ustanovi tudi skupna hčerinska družba. Mogoče pa je tudi preoblikovanje iz delniške družbe v evropsko družbo, če ima podjetje registriran sedež v eni državi EU, v drugi pa ima že vsaj 2 leti hčerinsko družbo.

Značilnosti

Evropska družba je delniška družba. Ustanovni kapital znaša 120.000 EUR in mora biti razdeljen na delnice. Registrirani in glavni sedež družbe mora biti v isti državi. Predpisi države sedeža se uporabljajo tudi za prenehanje, likvidacijo, insolventnost in stečaj družbe.

Za registracijo Evropske družbe je potrebno z delavci doseči dogovor o njihovi  udeležbi v nadzoru delovanja podjetja.

Pazite na različno zakonodajo

Določbe se lahko razlikujejo med državami. Nekatere države lahko zahtevajo višji ustanovni kapital, druge različna pravila glede glavnega sedeža in registracije podjetja.

Najpogostejše slovenske pravne oblike za ustanovitev podjetja so s.p. ali d.o.o. Oboje lahko po hitrem postopku ustanovite pri Data d.o.o. in poleg tega dobite tudi celovito podporo pri vaši podjetniški poti.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Kategorije Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja