Go to Top

Davčne blagajne – enako kot PayPal se bo obravnavala tudi Moneta

Kljub temu, da je bilo sprva rečeno, da bodo morali pri plačilih z Moneto zavezanci račune davčno potrjevati, so si na Finančni upravi RS premislili. Če vam bodo kupci plačevali z Moneto, ne boste potrebovali davčne blagajne, saj se, kot so zapisali v pojasnilih na Fursu »za namene Zakona o davčnem potrjevanju računov šteje plačilo prek sistema Moneta kot plačilo, opravljeno prek ponudnika plačilne storitve«.

davčne blagajne

To pomeni, da gre za negotovinsko plačilo, za negotovinska plačila pa zakon ne zahteva davčnega potrjevanja računov.

Za PayPal davčne blagajne ne boste potrebovali, za druge – morda

O tem, da je PayPal negotovinsko plačilo, saj je PayPal ponudnik spletnih plačilnih storitev, ki izvaja storitve v Sloveniji neposredno, smo že pisali tukaj.

Zdaj pa so iz Fursa sporočili, da se bodo enako obravnavali tudi sorodne ponudniki plačilnih storitev, ki se uporabljajo predvsem pri spletnih prodajah, vendar le v primeru, če bodo imeli status izvajalca plačilnih storitev po Zakona o plačilnih storitvah in sistemih.

izobraževanje

Davčne blagajne

Ali vas zanima vse o davčnih blagajnah na enem mestu? Vse informacije smo strnili v uro in pol, priložnost pa dobite tudi za zastavljanje vprašanj!

Več informacij

Gre za ponudnike plačilnih storitev Stripe, Klarna in Sofort banking, SmartPayCard, PayMill, Braintree, Paysafecard in podobnih plačilnih sistemov. Na Fursu pojasnjujejo: »V kolikor izvajalec spletnih plačil glede sprejema plačila računov deluje kot zastopnik, ki v imenu in za račun upnika na podlagi pogodbe sklenjene med izvajalcem spletnih plačil in zavezancem, sprejema plačila kupcev, se šteje plačilo preko spleta kot gotovinsko plačilo.« Zadnjo besedo o tem, pri uporabi katerega ponudnika za spletno plačevanje boste morali uporabljati davčne blagajne in pri katerih ne, pa bo zato imela Banka Slovenije.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja