Go to Top

Davčna obravnava prirejanja nagradnih iger

V zvezi z vprašanjem ali lahko družba v razpisnih pogojih nagradne igre navede, da mora posameznik pred prevzemom nagrade, na račun družbe nakazati ustrezen znesek za dohodnino (plačilo tega zneska naj bi bil tudi pogoj za prevzem darila/nagrade) DURS pojasnjuje davčno obravnavo prirejanja nagradnih iger:

Dobitek v nagradni igri je po 3. točki tretjega odstavka 105. Zakona o dohodnini – ZDoh-2 obdavčen kot drugi dohodek, če njegova vrednost presega 42 eurov. V tem primeru se akontacija dohodnine v skladu z določbo prvega odstavka 131. in prvega odstavka 108. člena ZDoh-2 izračuna in plača po stopnji 25% od vrednosti dobitka.

Izračun in plačilo akontacije dohodnine je, v skladu z drugim odstavkom 126. člena ZDoh-2 in prvim odstavkom 58. in 59. člena Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2, za davčnega zavezanca dolžan opraviti plačnik davka (to je izplačevalec dohodka oziroma podeljevalec nagrade) na podlagi davčnega obračuna z davčnim odtegljajem.

V skladu z navedenim se podeljevalec nagrade obveznosti plačila akontacije dohodnine za prejemnika nagrade ne more izogniti na način, da bi jo s pravili nagradne igre prenesel na nagrajenca. Besedna zveza akontacija dohodnine je v tem primeru lahko uporabljena le za določitev višine denarne obveznosti, ki jo je v skladu s pogoji denarne igre dolžan izpolniti prejemnik nagrade. Plačilo določenega zneska tako po vsebini ne predstavlja akontacije dohodnine, temveč obligacijsko obveznost prejemnika nagrade, da bo organizatorju povrnil del stroškov, oziroma sofinanciral nagrado.

Vir: DURS

Kategorije Davki Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja