Go to Top

Črpanje evropskih sredstev za konkurenčnost gospodarstva

V programskem obdobju 2014 – 2020 bo Sloveniji na voljo 3,24 milijarde EUR iz strukturnih skladov in Kohezijskega sklada za črpanje evropskih sredstev. Konkurenčnost gospodarstva in zaposlovanje bosta prioriteti.

Črpanje evropskih sredstev za konkurenčnost gospodarstvaOd 3,24 milijarde EUR bo več kot milijarda sredstev Evropskega sklada za regionalni razvij namenjena spodbujanju podjetništva, zagonu novih podjetij, internacionalizaciji, razvoju novih poslovnih modelov za mala in srednja podjetja.

Ustanovitev nove vladne službe

Za slovensko gospodarstvo je nujno potrebno učinkovito črpanje evropskih sredstev, zato so ustanovili vladno službo, ki bo se je osredotočila samo na črpanje evropskih sredstev od 1. januarja 2014.

Priprave za črpanje evropskih sredstev

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo poudarja, da priprave na črpanje evropskih sredstev potekajo po načrtih. Partnerski sporazum in Operativni program bosta predvidoma do meseca maja potrjena s strani Evropske komisije. Po tem pa se začne tudi formalno usklajevanje dokumentov, ki jih je Slovenija že pričela.

Pripravili so tu Akcijski načrti pospeševanja črpanja, v primeru če se projekti ne bodo izvajali, da bodo lahko sredstva prenesli na izvedljive projekte.

Nova finančna perspektiva

Črpanje evropskih sredstev je prednostna naloga tudi v novi finančni perspektivi. Za veljavno finančno perspektivo še prav tako potekajo aktivnosti za črpanje v največji možni meri. Slovenija je v letu 2013 počrpala 622,1 milijonov EUR v okviru programov kohezijske politike.

Več o črpanju evropskih sredstev

Številne evropske, državne, pa tudi druge ustanove redno objavljajo razpise, na katerega se podjetniki lahko prijavljate s svojimi projekti. Seveda pa je na poti do nepovratnih sredstev tudi nekaj izzivov. Ni vsak razpis primeren za vsako podjetje. Prav tako preko z izvajanjem sofinanciranih projektov ne morete pokriti vseh vrst stroškov. Izvajanje projektov navadno prinese tudi nekaj dela z administracijo.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja