Go to Top

Čezmejno poslovanje in DDV

V Evropski uniji veljajo posebna pravila za DDV in čezmejno poslovanje.  Ustanovitev podjetja v EU pomeni tudi, da mora plačati DDV za večino prodanega blaga in storitev.

Čezmejno poslovanje in DDVV Evropski uniji se uporabljajo standardna pravila za plačevanje DDV. Uporaba stopenj DDV se po državah razlikuje. DDV se torej obračuna za večino prodanega in kupljenega blaga oziroma storitev, razen za izvoženo blago in storitve v države, ki niso članice Evropske unije.

Različna pravila veljajo za blago in storitve.

Za prodajo blaga poslovnim strankam se ne zaračuna DDV, če ima poslovna stranka identifikacijsko stranko za DDV. Če je nima, podjetje zaračuna DDV po stopnji, ki se uporablja v njegovi državi.

Za prodajo potrošnikom v drugi državi članici EU, se mora v tej državi prijaviti v sistem DDV in zaračunati DDV po stopnji veljavni v tej državi. Izjema velja, če je promet podjetja manjši od zneska določenega v tej državi. Le-ta se giblje med 35 000 in 100 000 EUR.

Nakup blaga iz druge države EU zahteva tudi zaračunavanje DDV za transakcijo po stopnji veljavni v njegovi državi.

Zgoraj navedena pravila so osnovna pravila, ki veljajo za čezmejno poslovanje v EU, več o osnovnih pravilih zaračunavanja davka na dodano vrednost in primerih iz prakse vam lahko pojasnimo tudi na našem seminarju.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja