Go to Top

Bi odprli popoldanski s.p.?

V času, ko novoustanovljeni FURS poostreno opravlja nadzor nad delom na črno  se poraja veliko vprašanj o registraciji popoldanskega s.p. oziroma dopolnilne dejavnosti. Za vas v članku povzemamo najbolj temeljne informacije oziroma odgovore na vprašanja, kot so kdo lahko registrira dopolnilno dejavnost (popoldanski s.p.) in kdo ne ter sam postopek.

Kdo lahko in kdo ne more registrirati popoldanski s.p.?

Bi odprli popoldanski s.p.?Popoldanski s.p. ( ali formalno dopolnilno dejavnost) lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za polni (40 ur) delovni čas in se želi registrirati zato, da legalno izstavlja račune za dejavnosti, ki jih želi opravljati v okviru popoldanskega s.p..

Študenti in upokojenci ne morejo odpreti popoldanskega s.p., niti ga ne more odpreti oseba, ki dela krajši čas od polnega (če ima zaposleni POZ za 10 ur, se mora v kolikor registrira s.p., za 30 ur prijaviti v zavarovanje na s.p. – torej ne moremo govoriti o popoldanskem s.p.).

Kakšna pa je razlika med “navadnim” s.p. in popoldanskim s.p.?

Pravno-formalni status “navadnega” (torej pravega) s.p. in popoldanskega s.p. (torej dopolnilne dejavnosti) je popolnoma enak. Enake so tudi dolžnosti in pravice med navadnim s.p. in popoldanskim s.p. Razlika pa nastopi pri plačilu prispevkov za socialno varnost, ki so pri popoldanskem s.p. precej nižji.

Podrobnejše informacije lahko dobite na seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Če pa si želite individualne obravnave vaših vprašanj pa se lahko obrnete nanaše svetovalce na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si.

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja