Go to Top

Ali Slovenija ne bo uvedla davka na finančne transakcije?

Finančni minister Uroš Čufer je povedal, da Slovenija razmišlja o izstopu iz skupine držav, ki želi uvesti davek na finančne transakcije. Na pogajanjih se tako ni pridružila politični izjavi, da bo uvedla ta davek s januarjem 2016.

Ali Slovenija ne bo uvedla davka na finančne transakcije?Dejal je, da so po ponovni oceni davka ugotovili, da bodo njegove koristi manjše, kot so predvidevali. Ta naj bi težko pokril celo lastne stroške zbiranja in implementacije. Umik Slovenije iz skupine bo predlagan v kratkem, postopki zanj bodo izvedeni. Z umikom naj bi ta pokazala, da je država, ki ve kaj hoče in ne prikimava stalno drugim.

Mnenja o davku na finančne transakcije so sicer deljena. Sprva so ga želeli uvesti v vseh članicah evropske unije, a soglasja niso dosegli. To bo prvi regionalni davek te vrste na svetu.

Evropska unija želi s tem davkom poslati pozitivno sporočilo Evropejcem pred evropskimi volitvami. Slovenija bo zato z izstopom počakala na čas po volitvah.

Ostalih deset držav bo davek uvedlo. O umiku Slovenije so ostale članice dejale, da vzrok za to najbrž tiči v težavah vlade.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja