Go to Top

Dober kiropraktik olajša marsikatero tegobo in lahko opravlja dejavnost preko lastnega podjetja

Mnogi prisegajo, da Vam lahko bolečine v mišično-kostnem sistemu, vratu ali hrbtenici reši že dober kiropraktik s spinalno manipulacijo. Dober kiropraktik pa mora za opravljanje dejavnosti seveda izpolnjevati tudi nekatere pogoje s katerimi postane zdravilec. Pravilnik o opredelitvi zdravilskih sistemov in zdravilskih metod ter o postopku evidentiranja, priznavanja in nadzora zdravilskih sistemov in zdravilskih metod, ki se uvajajo v zdravilsko dejavnost, se je pred leti nekoliko spremenil, a pogoji za opravljanje dela kiropraktika ostajajo iste.

Informativni izračun plače

Kiropraktik je zdravilec

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Kiropraktika se uvršča med zdravilske dejavnosti, za katere mora izvajalec biti polnoletna oseba. Kiropraktik je lahko le oseba, ki ima diplomo medicinske fakultete in pridobljena znanja kiropraktike z veljavno licenco. Izvajati mora dejavnost v skladu s kodeksom poklicne etike zdravilcev in standardi izvajanja zdravilske dejavnosti. Izvajati mora tudi dejavnost s skrbnostjo dobrega strokovnjaka.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Licenca za delovanje kot kiropraktik

Licenco kiropraktik pridobi od Zdravilske zbornice za dobo sedmih let in se na podlagi te vpiše v register zdravilcev. Za pridobitev licence mora poleg omenjene izobrazbe izkazati tudi znanje slovenskega jezika, ne sme biti pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje na kazen zapora več kot šest mesecev oziroma mu ni bil izrečen varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica.

Zavarovanje odgovornosti

Kiropraktik, kot tudi drugi zdravilci, mora imeti zavarovanje odgovornosti za škodo, ki bi lahko uporabniku storitev nastala pri izvajanju ali zaradi izvajanja zdravilske dejavnosti. Minimalna zavarovalna vsota je določena vsakoletno s strani Zdravilske zbornice.

Pravni nasvet

V kolikor registrirate s.p. lahko izvajate več različnih dejavnosti – tako vaša dejavnost raste z vami!

V kolikor se odločite za opravljanje dejavnosti kiropraktika, morate izbrati in registrirati primerno pravno obliko. V kolikor želite poleg te same dejavnosti izvajati še eno ali več drugih dejavnosti, je najbolj praktično registrirati status samostojnega podjetnika (s.p.) ali družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Ti dve obliki Vam omogočata kar se da širok nabor preostalih dejavnosti, ki jih lahko opravljate in za njih izstavljate račune. Tako lahko poleg registrirane dejavnosti »Alternativne oblike zdravljenja« (SKD 86.901), izvajate še dejavnosti kot so izobraževanje, pisanje člankov, poučevanje joge ipd.. Vse kar je potrebno, je izpolnjevati zahtevane pogoje in do-registracija ustrezne dejavnosti.

Pomembnost izbire primerne računovodje za dejavnost, ki jo opravljate

Izbira računovodje je pomembna odločitev za vsakogar in to je posebej res za nekoga, ki se ukvarja z zdravilsko dejavnostjo. Ni pomembno samo, da računovodjo poznate, ampak sta usposobljenost, strokovnost in izkušenost računovodje, izjemnega pomena. Tako Vam pri podjetju Data d.o.o. nudimo skupino računovodij, ki se ukvarjajo s posamično pravno obliko – bodisi s.p. ali d.o.o. in poleg te storitve razpolagajo tudi s storitvami pravnikov, davčnih svetovalcev in VEM referentov. Pri podjetju Data d.o.o. najdete »vse pod eno streho«!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja