Go to Top

Vpis podružnice s.p. na VEM točki

Samostojni podjetniki lahko svojo dejavnost opravljajo na različnih lokacijah. Te lokacije pa morajo vpisati v register AJPES. Dislociranim enotam, kjer podjetnik redno opravlja svojo dejavnost ali več dejavnosti, rečemo podružnica (poslovna enota, obrat…).

Informativni izračun dohodnine

Kakšen je postopek vpisa podružnice pri s.p.?

Vpis podružnice na Vem točki opravi samostojni podjetnik osebno z osebnim dokumentom in v kolikor ni lastnik objekta oziroma prostora, kjer bo naslov podružnice, mora s seboj prinesti še overjeno izjavo lastnika objekta (prostora), kjer bo naslov podružnice. Lastnik objekta (prostora) mora svoj podpis na Izjavi lastnika objekta overiti. To lahko stori ali pri notarju ali na Upravni enoti ali pa pride skupaj s podjetnikom na VEM točko, kjer referent overi njegov podpis na Izjavi lastnika objekta – brezplačno. Najemna pogodba za prostor ali objekt, kjer bo podružnica ni ustrezen dokument pri vpisu podružnice.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Primer, ko mora s.p. poskrbeti za vpis podružnice

Samostojni podjetnik se registrira za dejavnost trgovine z malimi živalmi. Odloči se, da želi pošto za svoje podjetje prejemati na domači naslov, torej tja, kjer ima stalno bivališče. Ni lastnik tega stanovanja. Zato na  postopek registracije s.p. predloži overjeno izjavo lastnika objekta (stanovanja). Trgovino za male živali pa ima v Domžalah, kjer je najel ustrezen prostor v skladu z zakonodajo, ki pokriva področje trgovine.

Vpis podružnice s.p. na VEM točki

Samostojni podjetnik bo moral pred odprtjem trgovine, poskrbeti za vpis podružnice (dislocirane enote), kjer bo naslov trgovine. Z najemnikom prostora bo podpisal najemno pogodbo. Preden pa bo opravil postopek vpisa podružnice na VEM točki, si bo priskrbel tudi overjeno Izjavo lastnika objekta, ki mu je oddal trgovinico-prostor v najem.

Tako pripravljen pride samostojni podjetnik na VEM točko, kjer mu referent opravi postopek spremembe podatkov s.p. in vpiše podatke podružnice. Referent natisne obrazec, ki ga podjetnik podpiše. Skenirani dokument referent VEM točke pošlje elektronsko na AJPES. AJPES v nekaj dneh izda sklep o spremembi podatkov in v register podjetij, vpiše podatke podružnice.

Če se bo čez čas podjetnik odločil odpreti še eno trgovinico za domače živali, morda v Novem mestu, bo ponovil postopek na VEM točki.

Primer, ko ni potreben vpis podružnice

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Če samostojni podjetnik, ki je registriran za dejavnost izobraževanja in izvaja izobraževalne aktivnosti v najetih prostorih (enkrat ima delavnico v knjižnici, drugič v prostorih občine, tretjič na krajevni skupnosti…), v tem primeru ne gre za to, da redno opravlja dejavnost v dislocirani enoti in vpis podružnice ni potreben. Če pa bi taisti podjetnik, imel najet prostor, kjer bi redno izobraževal udeležence in izvajal delavnice ter bi udeleženci stalno prihajali na to isto lokacijo, potem pa je potrebno registrirati (vpisati) podružnico s.p..

Kot zanimivost naj povemo, da ima podjetje Mercator d.d. registriranih 579 dislociranih enot (trgovin) po Sloveniji.

Poleg postopka vpisa podružnice, lahko samostojni podjetnik na VEM točki brezplačno spreminja podatke podružnice ali pa izbriše podružnico, če dejavnosti na naslovu ne opravlja več.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja