Go to Top

Plačilo najemnine fizični osebi 2013

Zaradi velikega povpraševanja podjetij in podjetnikov glede najemnin izplačanim fizičnim osebam, spodaj navajamo nov izračun akontacije dohodnine ter dohodka.

Primer izračuna in obdavčitve najemnine fizični osebi

(najemnik je pravna oseba oz. samostojni podjetnik posameznik oz. fizična oseba, ki opravlja samostojno registrirano dejavnost):

Bruto 1000
Normirani odhodki (10%) 100
Davek (25%) 225 plačilo DURSu
Neto 775 plačilo na osebni TR

Še vedno mora izplačevalec (podjetje ali podjetnik) ob vsakokratnem plačilu najemnine na osebni TR najemodajalca, odvesti in plačati tudi dohodnino, prav tako pa mora oddati obračun dohodka od oddajanja v najem, na obrazcu REK-2, preko portala e-davki.

Navodila najdete na tem linku.

Fizična oseba, prejemnik dohodka, teh nakazil ne upošteva v svoji letni dohodninski napovedi, ker gre za t.i. dokončno obdavčitev. Normirani odhodki so v primerjavi s prejšnjimi pravili zelo znižani (iz 40% na 10%), zato imajo fizične osebe možnost, da z računi in ostalimi dokazili uveljavljajo dejanske stroške vzdrževanja nepremičnine.

V primerih oddajanja v najem fizična oseba → fizični osebi ostajajo pravila obdavčevanja enaka, torej mora najemodajalec sam oddajati davčne obračune skladno z novo zakonodajo

Katarina Kompara, Data d.o.o.

Komentarjev (2)

  • katja 31. Julija 2014 - 9:21 Odgovori

    Se pravi jaz sem s.p. In placujem fizicni osebi 500 evrov najemnine na mesec plus 145 evrov akontacije dohodnine je to prav tako ali pride izracun drugace? Dobi najemodajalec dovolj iz moje strani?
    Hvala za odgovor

    • Data d.o.o. 1. avgusta 2014 - 10:54 Odgovori

      Pozdravljeni, vaša težava je problematika individualnega svetovanja, tako da se lahko obrnete na nas na 016001530 ali data@data.si
      lp,
      Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja