Go to Top

10 preprostih načinov zniževanja stroškov v malem podjetju (2. del)

V prejšnjem zapisu smo vam predstavili prvih pet preprostih načinov, kako v malem podjetju znižate stroške. Preklopili ste na vse visokotehnološke rešitve, ki vam olajšajo poslovanje, znižujejo stroške in vaš vpliv na okolje, spremenili nagovor vaših potencialnih kupcev … kaj še lahko naredite? Preberite si še drugih pet nasvetov.

10 preprostih načinov zniževanja stroškov v malem podjetju6. Ustvarite poslovni proračun (in se ga držite)
Načrtovanje proračuna gre z roko v roki z zmanjševanjem stroškov, saj je nemogoče sprejemati pametne odločitve, če nimamo pravega vpogleda v finančne prilive in odlive. Spremenite proračunski plan v močno orodje, ki vam bo pomagalo znižati stroške.

7. Raziščite alternative fizičnim poslovnim prostorom
Stroški fizičnih poslovnih prostorov so lahko neverjetno visoki. Če slednji za vaše poslovanje niso nujno potrebni, se lahko odločite tudi za cenejše alternative. Izkoristite lahko storitve virtualne pisarne, ki vam omogoča, da delate od doma, podjetje pa ime sedež registriran na drugi lokaciji.

8. Znebite se odvečne programske opreme
Koliko programov in aplikacij uporabljate dnevno? Najverjetneje se na vašem službenem računalniku najde celo kakšen program, ki ga praktično ne uporabljate, vendar zanj plačujete naročnino. Pretehtajte stroške in koristi, ki jih dobivate zaradi plačljive programske opreme, in se znebite ekonomsko nevzdržnih.

Iščete podjetniško svetovanje?

9. Kupite rabljeno opremo
Ali v podjetju resnično potrebujete najnovejše arhivske omare in drugo pisarniško pohištvo? Zakaj ne bi kupili rabljene opreme? Pri odločitvi se držite zlatega pravila: če rabljena oprema funkcionira, na trgu pa ni nove alternative, ki bi bistveno izboljšala vaše delovne procese, je ekonomsko bolj smiselno, da se odločite za nakup prve.

10. Poslužujte se nedenarne menjave
Menjava ni nujno samo denarna. Je v vaši bližini podjetje, s katerim lahko sodelujete z vzajemno izmenjavo storitev? Da je tovrstno sodelovanje lahko izjemno koristno, si lahko ogledate tudi v spodnjem videu (posnetek je v angleščini).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja