Go to Top

Nove obvezne informacije za predpakirana živila

Od decembra 2014 bo veljala nova evropska uredba za označevanje živil. Ta predvideva predpisano minimalno velikost črk, obvezno označevanje porekla nekaterih vrst mesa ter poudarjeno označevanje alergenov.

Podjetja bodo morala spremeniti označbe na več kot 80% predpakiranih živil. Cilj te uredbe je zagotoviti prost pretok živil, ki se zakonito proizvajajo in tržijo, s tem da se upoštevajo interesi proizvajalcev in se pospešuje proizvodnja kakovostnih proizvodov. Zagotavljanje informacij o živilih je torej pomembno za varovanje zdravja in interesov potrošnikov. Uporaba živil bo tako varna, zlasti v zvezi z zdravstvenimi, gospodarskimi, okoljskimi, socialnimi in etičnimi vidiki.

Obvezne informacije o živilih so tiste, ki spadajo v eno izmed naslednjih kategorij:

  1. informacije o identiteti in sestavi, lastnostih ali drugih značilnostih živila;
  2. informacije o varovanju zdravja potrošnikov in varni uporabi živila (lastnostih sestavin, ki lahko škodijo zdravju nekaterih skupin potrošnikov; roku uporabnosti, shranjevanju in varni uporabi; vplivu na zdravje, vključno s tveganjem in posledicami v zvezi s škodljivim in nevarnim uživanjem živila)
  3. informacije o hranilni vrednosti, da se potrošnikom, tudi tistim s posebnimi prehranskimi potrebami, omogoči ozaveščena izbira.

Nova zakonodaja dodatno uvaja tudi možnost, da so na tržišču na voljo živila s pretečenim rokom uporabe.

Vir: Nova Evropska uredba

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja