Go to Top

Z računovodjo sva tim v podjetju

Sobota je dan za druženje s prijatelji, ki jih čez teden, ko imamo vsi raznorazne obveznosti, slišimo le po telefonu, si izmenjamo sms-je ali poklepetamo z njimi zvečer na medmrežju.

Lepo, sončno soboto sva se v bližini tržnice v prijaznem in še na pol praznem lokalu, na kavici, srečali s prijateljico, podjetnico, ki se ukvarja z izdelovanjem unikatnih pletenin. Kadar se takole dobiva, me vedno preseneti z urejenostjo, predvsem pa inovativnostjo, saj je na njej vedno kakšen kos oblačila ali modnega dodatka, ki ga prej še nisem opazila. Zato je srečanje z njo pravi dogodek.

Tokrat je prijateljica začela pogovor na temo podjetja in svoje računovodkinje, od katere je prišla na najin zmenek.

»Ne vem, če bi še imela podjetje, če ne bi bilo moje računovodkinje,« je povedala. »Cela znanost so zame tile prihodki in odhodki pa stroški, davki in prispevki. Če se spomnim, da sem pred odprtjem podjetja razmišljala, da bom »prišparala«, če bom sama vodila še knjige podjetja, poleg posla, ki sem ga začela, reklame in celostne podobe, nabave materiala in dela s strankami, sem prav hvaležna kolegici, ki mi je predlagala, naj si vsaj za začetek omislim osebo, ki je strokovnjak na računovodskem področju. Hm, ja to je bila ena mojih boljših odločitev«, je še dodala.

Nič novega nisem slišala. Večkrat podjetnik začetnik, ko razmišlja o tem, da bi čim bolj oklestil svoje začetne stroške podjetja, razmišlja v stilu -teh nekaj papirjev (prejetih in izdanih računov, bančnih izpiskov…), bom pa že sam zložil v fascikel vsak mesec pa bo. Seveda bo. Papirji bodo lepo po vrstnem redu zloženi v fasciklu, to pa bo tudi vse. Delo računovodje ni le zlaganje dokumentacije, ampak je računovodja podjetniku začetniku v veliko pomoč pri vodenju podjetja in razlagi osnovnih pojmov. Od tega, kako se napiše račun, kakšen je obrazec za kilometrino, kdaj so roki za plačilo obveznosti podjetnika (npr. prispevkov), da ne pozabimo na stroške, ki jih podjetnik lahko uveljavlja kot odhodke podjetja in si tako niža davčno osnovo. In še bi lahko naštevala. Vedno vsem, ki se podajo na samostojno podjetniško pot predlagam, da si za vzpostavitev temeljev računovodstva podjetja, omislijo strokovnjaka s tega področja, ki jim bo postavil dober sistem, na katerem bodo nato gradili celotno poslovanje podjetja.

Tudi na DATI nudimo podjetnikom storitve vodenja poslovnih knjig. Naši knjigovodje so prav posebej usposobljeni za svetovanje in izobraževanje podjetnikov začetnikov, ki se odločijo za samostojno podjetniško pot. Splošno načelo v podjetništvu je, da mora podjetnik poleg svojega posla, temeljito obvladati tudi finančni del poslovanja svojega podjetja. Mi jih naučimo, da so podjetniki, čim prej odlični sogovorniki komurkoli tudi glede financ podjetja.

Pripravila: Bogdana Rejc, Data d.o.o.