Go to Top

Vračilo davka tretji osebi

Davčni organ lahko na podlagi petega odstavka 97. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) na podlagi izjave zavezanca za davek, ki je upravičen do vračila davka, ta davek vrne tretji osebi, ki jo v izjavi navede zavezanec za davek, vendar le pod pogojem, da ni možnosti za oškodovanje morebitnih upnikov zavezanca za davek.

Kljub temu, da ZDavP-2 jasno določa, da lahko davčni organ znesek preveč plačanega davka vrne le eni osebi, torej zavezancu za davek ali pa osebi, ki jo zavezanec posebej določi, se je v praksi dogajalo, da je zavezanec v izjavi navedel večje število prejemnikov sredstev, ki so na podlagi te izjave postali upravičeni do vračila davka. Namen določb 97. člena ZDavP-2, ki urejajo vračilo davka, je, da davčni organ preplačilo davka vrne davčnemu zavezancu samemu in le izjemoma – na podlagi izrecne izjave zavezanca – tudi drugi osebi, vsekakor pa ne več osebam.

ZDavP-2 v petem odstavku 97. člena določa, da lahko izjavo poda davčnemu organu zavezanec za davek, ki je upravičen do vračila davka. Pravica do vračila davka pa se ugotovi v obračunu oziroma odločbi. Zato mora davčni zavezanec v izjavi navesti tudi davčni obračun oziroma odločbo, na podlagi katerega je upravičen do vračila davka. V primeru vračila davka na dodano vrednost pa mora davčni zavezanec v izjavi navesti na katero davčno obdobje oziroma obračun DDV se izjava nanaša. Za to davčno obdobje oziroma v obračunu DDV mora davčni zavezanec izkazovati presežek DDV, na obračunu DDV mora davčni zavezanec označiti zahtevo za vračilo DDV v za ta namen predvidenem polju.

Zaradi tega bo davčna uprava s 1. 7. 2012 začela dosledno izvajati določbo petega odstavka 97. člena ZDavP-2. To pomeni, da bo lahko zavezanec za davek poslej določil le eno pravno ali fizično osebo, kateri bo davčni organ vrnil preveč plačani davek. Poleg tega bo lahko vračilo izvedeno le v celotni višini preveč plačanega zneska. Način vračila s katerim bi se del zneska vrnil davčnemu zavezancu, preostali del pa bi bil nakazan na račun tretje osebe, torej ne bo več mogoč.

Opozarjamo, da bo davčni organ, v primeru da izjava zavezanca za davek ne bo sledila zgoraj omenjenim zakonskim določilom, preveč plačani davek v celoti vrnil davčnemu zavezancu.

Vir: DURS