Go to Top

Poročanje o kapitalskih dobičkih – posledice zamude pri oddaji

Poročanje o kapitalskih dobičkih je opredeljeno v Zakonu o dohodnini (Zdoh-2). Ob prodaji nepremičnine je davek od kapitalskega dobička potrebno prijaviti v 15 dneh od odsvojitve nepremičnine. V primeru dividend, obresti, najemnin, ali odsvojitve deležev, delnic ipd., pa je prijavo potrebno oddati vsako leto do 28.2.

Se tudi vi odločate za ustanovitev s.p. ali registracijo d.o.o.?  Za termin registracije nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

 Izračun plače

Kaj je kapitalski dobiček?

Kapitalski dobiček je po Zakonu o dohodnini (Zdoh-2) dobiček, dosežen z odsvojitvijo kapitala. Za kapital štejejo nepremičnine in finančni kapital kot so vrednostni papirji, deleži in investicijski kuponi. Za odsvojitev se šteje tako prodaja, kot tudi dajanje kapitala v dar, zamenjava kapitala, izplačilo likvidacijske mase, izplačilo deleža v primeru prenehanja družbe, unovčitev investicijskega kupona, zmanjšanje lastniškega deleža ipd.

Ustanovitev podjetja

Ustanovitev s.p. le en klic stran!

Poročanje o kapitalskih dobičkih – zamuda pri oddaji

Poročanje o kapitalskih dobičkih je pri finančnemu uradu potrebno do 28. februarja za prejšnje leto. Če o kapitalskih dobičkih do omenjenega roka niste poročali, ste v prekršku. Furs bo v prihodnjih dneh začel pošiljati odločbe glede plačila davka na kapitalske dobičke, dividend iz tujine in najemnine. Ne pozabite – napoved za odmero akontacije dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve nepremičnine pa morate vložiti v 15 dneh od odsvojitve nepremičnine.

Kilometrina 2024

Poročanje o kapitalskih dobičkih – samoprijava

V kolikor ste poročanje o kapitalskih dobičkih (kapitalski dobički, napovedi davka od najemnin, obresti, dividend) zamudili, se lahko globi izognete s samoprijavo ampak samo dokler posameznik še ne prejme vročitev davčne odločbe ali kadar še ni že začet davčni inšpekcijski nadzor ali pa postopek o prekršku ali kazenskem postopku.

Informativni izračun dohodnine 

Postopek o prekršku je že uveden

Če ste že prijeli davčno odločbo in če se kot davčni zavezanec strinjate z ugotovitvami iz zapisnika, lahko v 20 dneh po vročitvi zapisnika predložite oziroma popravite obračun. Hkrati pa tudi plačate premalo plačan davek, ki je bil ugotovljen v popravljenem obračunu. Na isti dan, kot vložite popravek, je potrebno tudi plačati obresti za čas od poteka roka za oddajo do predložitve popravljenega obračuna s fiksno obrestno mero pet odstotkov na leto. Če se zavezanec z odločbo ne strinja (ne vloži novega obračuna), mu bo Furs zaračunal sedemodstotne obresti, za zamujen davek. Na to se zavezanec sicer lahko pritoži na drugostopenjski organ, ki je ministrstvo za finance. Pritožba avtomatično ne zadrži plačila.

Prijavite se na naše e-novice!