Go to Top

Nemška podjetja – ali res izgubljajo zanimanje za slovenski trg?

Nemška podjetja po podatkih najnovejše raziskave kažejo upad zanimanja za Slovenijo kot poslovno lokacijo. Splošno zanimanje je sicer še vedno dokaj visoko, vendar se kaže ohlajevanje. Kaj so največji razlogi za to spremembo?

Ste v procesu ustanovitve podjetja in potrebujete pomoč? Podjetje Data vam lahko ponudi ključne odgovore! Pokličite 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Kaj je glavni razlog za upad zanimanja nemških podjetij?

Nemška podjetja se po podatkih raziskave Slovensko-nemške gospodarske zbornice soočajo na slovenskem trgu z različnimi izzivi. Te vključujejo predvsem davčno obremenitev podjetij in pa pomanjkanje delavcev. Sicer je pomembno omeniti, da sta Slovenija in Nemčija pomembni trgovski partnerici – obseg trgovinske menjave je v lanskem letu zrasel za 12 odstotkov. Hkrati je pa raziskava pokazala, da je odstotek nemških podjetij, ki bi se odločila za investicijo v Slovenijo upadel. Lani je bil ta delež 85 %, letos je padel na 75 %.

Nemška podjetja največji razlog za nezadovoljstvo navajajo delo javne uprave. Kar 83 % je nezadovoljnih s stopnjo obdavčitve, davčnim sistemom in davčno upravo. Problem pa se tudi nahaja v nepredvidljivosti ekonomske politike. V tej kategoriji se Slovenija nahaja na zadnjem mestu med državami srednje in vzhodne Evrope.

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Nemška podjetja – s čem so pa v Sloveniji zadovoljna?

Sicer pa je pomembno omeniti, da nemška podjetja v Sloveniji še vedno vidijo veliko poslovnih priložnosti. V slovenskem poslovnem okolju kot pozitivne lastnosti poudarjajo predvsem:

  • urejenost infrastrukture;
  • visoka plačilna disciplina;
  • razpoložljivost dobaviteljev.

Ob tem pa nemška podjetja tudi dobro sodelujejo s slovenskimi podjetji predvsem zaradi znanja in izkušenj, ki jih premorejo slovenski strokovnjaki. To je predvsem res v avtomobilskem in industrijskem sektorju.

Ste med tistimi, ki se odločajo za s.p. ali d.o.o.? Obrnite se na podjetje Data! Nudimo vam vse od računovodskih storitev do podjetniškega svetovanja! Pišite nam na data@data.si ali pa pokličite 01/600-1530 in se naročite na termin registracije podjetja!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!