Go to Top

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bo preoblikovano – kaj to pomeni?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bo doživelo velike spremembe. Državni zbor je potrdil novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ta novela pomeni, da se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinilo oziroma preoblikovalo. Kakšne spremembe pa to prinaša za zdravstvene zavarovance?

Vas zanima ustanovitev podjetja? V podjetju Data vam lahko priskočimo na pomoč. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja.

Izračunajte si plačo!

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje – kakšna je bila ureditev do sedaj?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji od nekdaj bilo prostovoljno. Medtem ko so obvezno zdravstveno zavarovanje sklenili za zaposlene njihovi delodajalci, so dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenili zavarovanci sami. To so lahko storili pri treh slovenskih zavarovalnicah:

  • Vzajemna;
  • Triglav;
  • Generali.

Vse tri so zavarovancem ponujale isto storitev po več ali manj isti ceni. Zavarovalnice so namreč lahko zavarovancem po zakonu ponudile največ tri odstotke popusta.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

podjetniško svetovanje

Ustanovite d.o.o. na DATA točki!

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje – zakaj je prišlo do sprememb?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je bilo spremenjeno predvsem zato, ker je zavarovalnica Generali za maj 2023 napovedala dvig cene za 30% oz. 10€. Kot razlog so navedli podražitev zdravstvenih storitev, istega dviga cen pa nista izključevali tudi zavarovalnici Triglav in Vzajemna, kar je bil glavni razlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Začetek izvajanja novega zakona je bil določen za 1. januar 2024.

Mimogrede, potrebujete pomoč na področju zakonodaje? Pravni svetovalci podjetja Data so vam vedno na voljo! Pokličite 01/600-1530 in se naročite na termin!

 Normirani s.p. 2023 – kaj se je spremenilo?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje – kako bo sistem deloval po novem?

Dopolnilno zdravstveno po novem ne bo več obstajalo. Prenešeno bo v obvezno zavarovanje – tega bodo zavarovanci plačevali v obliki fiksnega zneska 35 evrov na mesec. Nov prispevek bo v večini primerov pobirala Finančna uprava, v primeru nekaterih zavarovancev pa bo pobiranje zneskov izvajal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Sicer pa so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije nasprotovali tej odločitvi in poskusili doseči, da bi vse zneske pobirala Finančna uprava.

Bi radi odprli s.p. ali d.o.o.? Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na email data@data.si.

Prijavite na naše e-novice!