Go to Top

Kaj morate vedeti pred registracijo popoldanskega s.p.?

S pogovornim izrazom “popoldanski s.p.” označujemo samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost in je zavarovan iz drugega naslova.

Razmišljate o registraciji s.p.?

Kdo lahko registrira popoldanski s.p.?

Kaj morate vedeti pred registracijo popoldanskega s.p.?Popoldanski s.p. lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za polni delovni čas (40 ur/teden) in se želi registrirati zato, da legalno izstavlja račune za dejavnosti, ki jih želi opravljati v okviru popoldanskega s.p. Osebe, ki so zaposlene za krajši delovni čas ne morejo odpreti popoldanskega s.p., prav tako ga ne morejo odpreti študenti in upokojenci.

Zaposlitev ali samozaposlitev?

Naj registriram “navadni” ali popoldanski s.p.?

Dolžnosti in pravice “navadnega” in popoldanskega s.p. so enako, razlika je pri plačilu prispevkov za socialno varnost (pri popoldanskem s.p. so precej nižji).

Popoldanski s.p. plačujejo pavšalni znesek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovani morajo biti za poškodbo pri delu in poklicno bolezen in plačevati morajo tudi dodaten prispevek za zdravstveno zavarovanje. Skupaj znašajo stroški prispevkov za popoldanski s.p. 64,57 evrov. Tabelo z zneski posameznega prispevka za popoldanski s.p. najdete tukaj.

Za vsa dodatna vprašanja glede registracije popoldanskega s.p. lahko pokličete naše svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišete na data@data.si in pomagali vam bodo najti odgovore na vaša vprašanja. Če razmišljate o registraciji s.p. se lahko udeležite tudi našega brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja, na katerem boste izvedeli, kakšen je postopek registracije podjetja, kako boste obdavčeni, katere stroške lahko pričakujete po registraciji podjetja.

Pripravila: Anja Grahek

Prijava na seminar


Komentarjev (4)

  • Mario Baričič 21. Decembra 2016 - 7:23 Odgovori

    Sem redno zaposlen, popoldan pa delam tečaje kuhanja in izobraževanje. Kako bi šlo to v popoldanski s.p, kako je z odprtjem in kakšni so stroški?
    Lp Mario

    • Monika Kern 21. Decembra 2016 - 9:13 Odgovori

      Spoštovani g. Baričič, hvala za vaše vprašanje. Ker ste redno zaposleni za polni delovni čas, lahko registrirate dopolnilno dejavnost (popoldanski s. p.). Zanj mesečno plačujete pavšalne prispevke v višini 65,10 eur.

      Registracija popoldanskega s. p. je brezplačna, hitra in enostavna. Svetujemo, da se za termin pri naših izkušenih podjetniških svetovalcih naročite na 01 600 1530 ali jim pišete na data@data.si.

      Če bi želeli imeti popoldanski s. p. odprt z 1. 1. 2017, bo treba v akcijo stopiti kar hitro – od registracije do vpisa v Poslovni register Slovenije traja namreč tri delovne dni. Naši podjetniški svetovalci vam bodo povedali vse potrebno ter za vas poiskali primerno delavnost za tečaje kuhanja in izobraževanja.

      Tabela prispevkov za popoldanski s.p.:
      Prispevek za PIZ: 32,43 evra
      Prispevek za ZZ 8,17 evra + 24,50 evra
      Skupaj 65,10 evra

      Veselimo se vašega obiska.

      Lep pozdrav, Data d. o . o.

  • Elvir mujakovic 11. Junija 2018 - 20:59 Odgovori

    Keramicar sam i zaposlen za nedolucen cas a lahko otprem popoldanski sp za istu dejalnost?hvala.

    • Data, d.o.o. 18. Junija 2018 - 10:20 Odgovori

      Spoštovani, to je odvisno od vsebine vaše pogodbe o zaposlitvi in dogovora z delodajalcem. Predlagamo, da se o tem posvetujete z našimi pravnimi svetovalci. Pišite nam na data@data.si in pripravili vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja