Go to Top

Ali je podjetništvo sploh zame?

To je najverjetneje prvo vprašanje, katerega se vpraša vsakdo, ki se spogleduje z idejo o podjetništvu oziroma razmišlja o samostojni podjetniški poti. Temu primerno se pogosto pojavljajo različni izgovori, ki lahko poteptajo marsikateri podjetniški talent.

Ali je podjetništvo sploh zame?Različnost ozadij

Kdo sploh je podjetnik? Mnenja se seveda razlikujejo, saj ljudje, ki se ukvarjajo in so uspešni v podjetništvu, prihajajo iz različnih okolij, imajo različne izkušnje in so različno izobraženi.

Poznamo npr. uspešne zgodbe iz npr. študentskih domov ameriškega Harvarda (Facebook) pa do komunistične Kitajske, kjer se je ustanovitelj Alibabe Jack Ma vsak dan kilometre in kilometre daleč vozil na tečaj angleščine. Prave lestvice kriterijev torej ni mogoče določiti.

Kako pa veste, da je podjetništvo za vas?

Verjetno ste že slišali rek: »Podjetništvo je stil življenja.« S tem se strinja veliko psihologov, ki raziskujejo profile podjetnikov. Izpostavljajo določene skupne lastnosti, ki so značilne za podjetnike.

Vsak posameznik, ki se poda na samostojno podjetniško pot, ima veliko potrebo po neodvisnosti. To je tudi eden večjih razlogov, zakaj se ljudje odločajo za to možnost. Prilagajanje delovnika svojim navadam je velika prednost, vendar se moramo zavedati, da je ta pot vse prej kot lahka. Še posebej na začetku je potreben velik vložek energije in časa.

Seveda so ljudje, ki imajo potrebo po neodvisnosti precej usmerjeni v svojo učinkovitost in imajo veliko potrebo po dosežkih. To so ljudje, ki jim ni težko delati, prej jim je delo v veselje in so temu primerno pripravljeni žrtvovati marsikaj drugega.

Do dosežkov težko pridemo brez tveganja. Zato so ljudje, ki jih mika ali so se že podali na podjetniško pot, naklonjeni tveganju. Tveganje jih napolni in jim da novega zagona.

Ste si ob branju pritrjevali in prikimavali? Potem je podjetništvo definitivno prava izbira za vas.

Naslednji korak – odprtje podjetja!

Glede na to, da ste v sebi prepoznali “podjetniško” dušo, velja stopiti še korak dlje. Govorimo seveda o ustanovitvi podjetja, pri čemer se nadalje poraja dodatno vprašanje.

Odprtje s.p. ali odprtje d.o.o.?

Dilema, ki je mnogim podjetnikom začetnikom neznanka. Mi smo tu zato, da vam prihranimo nepotrebne skrbi. Kontaktirajte naše svetovalce na 01 600 1530 ali po elektronski pošti na data@data.si in radi vam bodo pomagali!

 

Prijava na izobraževanje

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja