Go to Top

Soglasje sosedov -pred ali po registraciji podjetja?

Soglasje sosedov je potrebno za opravljanje dejavnosti, ne za postopek registracije! Podjetje (tako s.p. kot d.o.o.) lahko registrirate doma, četudi gre za večstanovanjski objekt- hišo ali blok. A za samo opravljanje dejavnosti potrebujete soglasje sosedov. To soglasje sosedov se razlikuje od »izjave lastnika objekta«, ki je potrebna za registracijo podjetja v objektu, katerega lastnik je nekdo drug.

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI

Pri našem podjetju Data d.o.o. Vam nudimo brezplačno registracijo podjetja – tako statusa samostojnega podjetnika (s.p.), kot tudi družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Pri nas je postopek registracije voden s strani izkušenega in dobro informiranega referenta za registracije. Več informacij glede registracije podjetja lahko pridobite na našem brezplačnem webinarju. Podrobnosti o vsebini webinarja so na voljo TUKAJ.

Informativni izračun plače

Soglasje sosedov je nujno! V nasprotnem primeru Vam stanovanjski inšpektor lahko prepove opravljanje te dejavnosti.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Sprememba Stanovanjskega zakona (SZ-1) v letu 2008 dovoljuje, da etažni lastnik uporablja stanovanje za opravljanje dejavnosti, dokler ne moti ostalih stanovalcev pri mirni rabi stanovanja in ne povzroča čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe. Pri tem ni potrebno spreminjati namembnosti stanovanja skladno s predpisi o graditvi objektov, kot tudi ne spreminjati namena rabe stanovanja.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Soglasje sosedov pridobite še preden registrirate s.p.! Soglasje sosedov nima predpisane oblike ali vzorca!

Etažni lastnik stanovanja mora po SZ-1 pridobiti soglasje za opravljanje dejavnosti od solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev večstanovanjske stavbe. Soglasja morajo vključevati soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto. Ob pričetku opravljanja dejavnosti v delu stanovanja mora etažni lastnik o tem obvestiti tudi upravnika.

ZNESEK REGRESA 2020

Soglasja sosedov NE nesete na našo SPOT točko ob registraciji. S seboj POTREBUJETE namreč overjeno izjavo lastnika objekta!

Soglasje sosedov ni isto kot soglasje lastnika objekta za poslovni naslov. S »soglasjem lastnika objekta za poslovni naslov« lastnik objekta (stanovanja ali hiše) dovoli poslovanje na njegovi nepremičnini in dopusti uporabo objekta za naslov podjetja. Več o izjavi lastnika objekta in vzorce izjav lahko najdete v prispevku »Izjava lastnika objekta – vse, kar ste želeli izvedeti, pa niste vedeli koga vprašati«.

Za postopek registracije s.p.-ja morajo bodoči podjetniki prinesti overjeno izjavo lastnika objekta in ne najemno pogodbo. Najemodajalec mora podpisati obrazec in svoj podpis na izjavi lastnika objekta overiti. Lahko ga overi osebno na točki »SPOT Registracija«, kjer bo bodoči podjetnik opravil postopek registracije. Na naši SPOT točki podjetja Data d.o.o. je lahko overjena izjava sočasno ob dogovorjenem terminu za postopek registracije podjetja!

BRUTO NETO PLAČA

Kaj vse še potrebujete za registracijo Vašega s.p.?

Drugje overjena izjava lastnika objekta, je lahko overjena na lokalni Upravni enoti ali pri notarju. V kolikor ste lastnik oziroma lastnik vsaj 25% deleža stanovanja ali objekta, za registracijo s.p.-ja ne potrebujete izjave. Za registracijo potrebujete tudi osebni dokument in davčno številko. V kolikor niste državljan države članice EU potrebujete tudi osebno delovno dovoljenje ali pa morate imeti vsaj urejeno bivanje v RS vsaj neprekinjenih 12 mesecev.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja