Go to Top

Zaposlovanje delavcev preko zaposlitvenih agencij

Zaposlovanje preko zaposlitvenih agencij ureja Zakon o urejanju trga dela (ZUTD). Nova delovnopravna zakonodaja, ki je bila sprejeta letos,  prinaša spremembe na področju zaposlovanja preko agencij.

Bistvena sprememba zakona je omejevanje agencijskega dela – zakon namreč opredeljuje, da število agencijskih delavcev pri enem delodajalcu ne sme presegati 25 odstotkov celotnega števila delavcev. Sindikati so se zavzemali, da bi bil ta odstotek največ 15%, prav tako pa se zavzemajo za še

Zaposlovanje preko agencij

Zaposlovanje preko agencij

večjo omejitev zaposlovanja preko agencij, saj so ti delavci večinoma v slabšem položaju. Do konca leta pa se obetajo še nekatere spremembe za boljšo ureditev obstoječe zakonodaje.

Nepravilnosti pri zaposlovanju preko zaposlitvenih agencij

Agencijsko delo za zaposlovanje naj bi v Sloveniji opravljalo približno 180 agencij, zadnji inšpekcijski nadzori pa so pokazali, da jih kar nekaj med njimi nima dovoljenja za opravljanje kadrovskih storitev.

Agencijski delavci so mnogokrat v neenakem položaju v primerjavi z redno zaposlenimi. Agencijskim delavcem pogostokrat ne priznavajo ustreznih tarifnih razredov, praviloma ose jim izplačuje minimalna plača, hkrati pa so prikrajšani pri nadomestilu za prehrano in prevoz na delo, regresu ter pri različnih bonitetah (dodatkek za delovno uspešnost, božičnica, trinajsta plača). Agencijskim delavcem  pripada tudi manj dopusta, v primeru koriščenje bolniških odsotnosti pa so pogosto kaznovani s prekinitvijo ali nepodaljšanjem pogodb. Veliko je tudi kršitve so tudi pri spoštovanju delovnega časa, odmorov in počitka.

Inšpektorji so v enem izmed inšpekcijskih nadzorov odkrili številne nepravilnosti –  v 211 pregledih so agencijah ugotovili kar 240 kršitev, pri 219 pregledih pri uporabnikih agencijskih storitev, torej v podjetjih, pa 138 kršitev.

Prednosti zaposlitvenih agencij

Agencije, ki se ukvarjajo s posredovanjem delavcev, in podjetja, ki koristijo njihove usluge, kot zelo pomembno prednost izpostavljajo fleksibilnost. Večja fleksibilnost podjetja pa pomeni lažje prilagajanje trgu. Podjetja tako pridobijo delovno silo za čas, ko imajo večjo potrebo po njem, hkrati pa so do nje skoraj brez obveznosti.

Zaposlovanje preko agencij ne bi smelo postati pravilo, temveč le orodje, ki bi delodajalcem olajšalo trenutno povečano potrebo po delavcih.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA


Potrebujete informacije glede kadrovanja in delovnega prava? Mi vam lahko pomagamo – prijavite se na kadrovsko svetovanje

Za prijavo na seminar nas kontaktirajte  preko telefona 01 600 1530 ali nam pošljite esporočilo [email protected]

Strinjam se s splošnimi pogoji prijave na izobraževanje.

Komentarjev (2)

 • Darko Ristevski 12. Februarja 2014 - 19:41 Odgovori

  Rad bi se zapolil v kašnem podjetju ki me redno plačuje in da sem redno zaposlen

  • Data d.o.o. 18. Februarja 2014 - 9:57 Odgovori

   Spoštovani,

   v podjetju DATA d.o.o., vam lahko ponudimo informacije v sklopu samozaposlitve. V kolikor iščete zaposlitev, vam svetujemo, da se obrnete na Zavod RS za zaposlovanje: http://www.ess.gov.si/

   Lep pozdrav,

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja