Go to Top

Zahtevek za uveljavljanje dejanskih stroškov pri dohodnini – do 5.2.!

Zahtevek za uveljavljanje stroškov prevoza in nočitev

Zahtevek za uveljavljanje dejanskih stroškov prevoza in nočitev, ki so povezani z delom preko pogodb o avtorskem ali honorarnem delu je potrebno oddati do 5. februarja za preteklo leto. Zavezanci, ki so prejemali honorarje po t.i. pogodbah civilnega prava imajo možnost uveljavljanja dejanskih stroškov prevoza in nočitev, v kolikor so ti višji od priznanih 10 odstotnih normiranih odhodkov. V kolikor imate vprašanja glede dohodnine ali drugih davkov, so vam v našem podjetju na voljo davčni svetovalci! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Dohodki in akontacija dohodnine

Zavezanci, ki so v preteklem letu 2021 prejeli dohodke na podlagi pogodb o delu, avtorskih ali honorarnih pogodb so ob izplačilu uveljavljali zmanjšanje davčne osnove za 10 odstotkov normiranih odhodkov. Izračun tovrstnih dohodkov in akontacije davka vam je na voljo na naših spletnih straneh.

Pri nas lahko registrirate s.p.!

davčno svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Pa poglejmo primer izračuna dohodka po podjemni pogodbi:

Bruto dohodek 500 eur

Normirani odhodki (10%) 50 eur

Prispevki* (skupaj) 78,70 eur

Akontacija dohodnine 104,55 eur

Posebni davek (25%) 125 eur

Neto nakazilo honorarja 363,65 eur

Skupaj strošek izplačevalca 671,90 eur

Preberite tudi – Papirni računi niso več obvezni!

Kako pa je videti izračun avtorskega honorarja:

Bruto dohodek 500 eur

Normirani odhodki (10%) 50 eur

Prispevki* (skupaj) 78,70 eur

Akontacija dohodnine 104,55 eur

Neto nakazilo honorarja 363,65 eur

Skupaj strošek izplačevalca 546,90 eur

*v obeh primerih je pri izračunu prispevkov upoštevano, da je prejemnik, zavezanec obvezno zavarovan drugje

V kolikor zavezanec razpolaga z dokazili o dejanskih stroških, ki so večji od predstavljenih (50 eur) potem pošlje zahtevek za uveljavljanje stroškov na FURS.

Postanite stranka računovodskega servisa Data!

Kaj vsebuje zahtevek za uveljavljanje dejanskih stroškov?

Obrazec Zahtevek za uveljavljanje dejanskih stroškov vsebuje osnovne podatke o zavezancu in prejetem dohodku (izplačevalec, oznaka in znesek v EUR). Nadalje se po mesecih vpiše mesto opravljanja dela in posamezni dejanski stroški prevoza:

  • Javno prevozno sredstvo (vrsta prevoza in znesek vozovnice)
  • Lastno prevozno sredstvo (število kilometrov in znesek)

Višina kilometrine je tudi za zahtevek za uveljavljanje stroškov omejena po Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, in znaša 0,37 EUR za posamezen kilometer na službenem potovanju, oziroma 0,18 EUR za posamezen kilometer za prevoz na in iz dela. V kolikor so na službenem potovanju ustvarjeni dodatni stroški iz naslova parkirnin in cestnin je potrebno za dokazovanje le-teh razpolagati z računom. Zahtevek za uveljavljanje dejanskih stroškov nočitve vsebuje poleg mesta opravljanja dela še opredelitev števila nočitev ter dokumentiran znesek nočitve. Predlagamo, da zavezanec razpolaga s izpolnjenim in potrjenim nalogom za službeno potovanje, kot dokazilo o službeni poti. Izpolnjen Zahtevek za uveljavljanje dejanskih stroškov zavezanec odda preko portala eDavki, lahko pa tudi osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu, najkasneje do 5. februarja 2022 za preteklo leto 2021.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja