Go to Top

Za odprtje podjetja soglasje sosedov

Podjetniki lahko mirno dejavnost opravljajo tudi v svojem stanovanju v večstanovanjski zgradbi, vendar morajo za odprtje podjetja v stanovanju pridobiti soglasje etažnih lastnikov in neposrednih sosedov.

odprtje podjetja

Od spremembe Stanovanjskega zakona leta 2008 dalje, lahko lastnik stanovanja v svojem stanovanju opravlja dejavnost, če ta ne moti ostalih stanovalcev pri mirni rabi stanovanja in ne povzroča čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske zgradbe z, na primer, pogostimi obiski strank.

Za to ne rabi niti spremembe namembnosti stanovanja v skladu s predpisi o graditvi objektov (recimo v namembnost pisarne), niti dovoljenja za opravljanje dejavnosti od upravne enote.

Lastnik ali najemnik stanovanja pa mora pridobiti soglasje za opravljanje dejavnosti solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev večstanovanjske stavbe. Med njimi morajo biti soglasja vseh etažnih lastnikov stanovanj, ki s stenami ali stropom mejijo na njegovo stanovanje. Ob začetku opravljanja dejavnosti mora o tem obvestiti tudi upravnika.

Če boste dejavnost opravljali v stanovanju, se morajo s tem strinjati tudi vaši sosedje.

Klikni in deli

Najemniki morajo imeti tudi pisno dovoljenje lastnika stanovanja. Pridobiti ga morajo, saj brez overjenega soglasja lastnika stanovanja na naslovu stanovanja ne bodo mogli prijaviti poslovnega naslova.

Soglasja sosedov na odprtje podjetja bodoči podjetnik ne rabi prinesti, s sabo pa potrebuje overjeno izjavo lastnika objekta.

Aktivnost se izvaja v okviru projekta "VEM 2015", ki ga financirata RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, Javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Komentarjev (5)

 • Sara Drgan 27. oktobra 2015 - 20:20 Odgovori

  Pozdravljeni.

  Rada bi odprla popoldanski s.p. na naslovu kjer sem stalno prijavljena (večstanovanjska stavba) in za to potrebujem soglasje moje mame(lastnica) ter vseh sosedov v etaži na katere meji stanovanje?

  Hvala za vaš odgovor in lep dan

  • Manca Borko Grimšič 28. oktobra 2015 - 11:46 Odgovori

   Drži – od mame morate dobiti overjeno izjavo lastnika objekta za prijavo poslovnega naslova, od sosedov pa soglasje za mirno dejavnost. Strinjati se mora tri četrtine etažnih lastnikov in neposredni sosedje, kar si lahko preberete v prispevku. Svetujemo vam, da se pred odprtjem udeležite našega seminarja Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, kjer boste izvedeli vse, kar morate vedeti pred odprtjem dejavnosti. Lep pozdrav, Manca

   • Nataša Jalen 26. Novembra 2017 - 18:22 Odgovori

    Spoštovana gospa Borko Grimšič,

    Vaša razlaga je napačna. Strinjati se mora tri četrtine etažnih SOlastnikov (torej solastnikov stanovanje, kjer se opravlja dejavnost), kar je bistveno drugače kot tri četrtine etažnih lastnikov.

    Lep pozdrav, nataša

    • Manca Borko Grimšič 27. Novembra 2017 - 10:49 Odgovori

     Spoštovani, še enkrat sem preverila v naši pravni službi in vam lahko potrdim, da so informacije v prispevku točne. Torej, pridobiti morate soglasje solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev večstanovanjske stavbe, med njimi pa morajo biti obvezno soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo na stanovanje podjetnika. Tukaj gre za drugačno soglasje kot je soglasje, o katerem pišemo ob koncu prispevka, tj. soglasje, da se na določenem naslovu v konkretni stanovanjski enoti prijav sedež podjetja oziroma samostojnega podjetnika. V slednjem primeru res potrebujete ali soglasje lastnika ali solastnika stanovanjske enote (oz. nepremičnine,) kjer se prijavlja sedež podjetja. Če imate še kakšno vprašanje v zvezi s soglasjem za opravljanje dejavnosti v večstanovanjski zgradbi od sosedov ali soglasjem (so)lastnikov za prijavo sedeža podjetja, lahko pišete naši pravni službi za ponudbo za svetovanje na [email protected]. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • ALEŠ ADAMIĆ 29. oktobra 2015 - 5:28 Odgovori

  Prosim če me obveščate o brezplačnih seminarjih, izobraževanja..

  Lp

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja