Go to Top

Za koliko vas bo udarila po žepu davčna blagajna?

Vlada RS je potrdila predlog Akcijskega načrt za uvedbo davčnih blagajn, ki ga je pripravilo Ministrstvo za finance. Zavezanci za uporabo davčnih blagajn bodo pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost za plačilo z gotovino in za katere velja obveznost izdaje računa v skladu s predpisi o obdavčenju. Komu ne bo treba imeti davčne blagajne, si preberite tukaj.

Kolikšen strošek bo predstavljala davčna blagajna?

Za koliko vas bo udarila po žepu davčna blagajna?Skupna predvidena ocena stroškov uvedbe predlaganega sistema davčnih blagajn bo znašala za finančno upravo okoli 2 milijona evrov.

Po oceni Finančne uprave RS je v Sloveniji okoli 80.000 davčnih zavezancev, ki bodo potrebovali davčne blagajne. Strošek njihove vključitve v davčne blagajne pa bo različen, in sicer od 0 do okoli 300 evrov.

1. Zavezanci, ki pri izdaji računov že uporabljajo računalniške registrske blagajne:

V to skupino spadajo vsi zavezanci, ki trenutno pri izdaji računov že uporabljajo:

 • osebne računalnike,
 • POS blagajne,
 • tablične računalnike,
 • prenosne računalnike ali
 • pametne telefone z možnostjo dostopa do interneta.

Ti zavezanci morajo obstoječe programe za blagajniško poslovanje nadgraditi s funkcionalnostjo izmenjave podatkov s FURS;  dopolnitev blagajniškega programa jim ne bo povzročala dodatnih stroškov, prav tako jim ni potrebno zamenjati obstoječih elektronskih naprav.

2. Zavezanci, ki pri izdaji računov še ne uporabljajo računalniških registrskih blagajn:

Zavezanci morajo nabaviti osebni računalnik, tablični računalnik ali osebni računalnik z možnostjo dostopa do interneta ter program za blagajniško poslovanje. V sistem bodo lahko vstopili s stroškom približno 200-300 evrov oziroma mesečnim zakupom paketa v višini približno 20 evrov (paket vključuje elektronsko napravo s tiskalnikom, blagajniški program in dostop do interneta).

3. Zavezanci, ki pri izdaji računov trenutno uporabljajo elektronske registrske blagajne ali stare osebne računalnike, ki nimajo možnosti dostopa do interneta:

Zavezanci bodo morali elektronske registrske blagajne zamenjati z računalniškimi registrskimi blagajnami. Strošek za vstop v sistem znaša enako kot za zavezance pod točko 2. V vseh zgoraj navedenih primerih si morajo zavezanci zagotoviti tudi dostop do interneta (od 3 € na mesec).

Pripravila: Anja Grahek

[hr]

Komentarjev (4)

 • Peter Žižek 4. Februarja 2015 - 14:40 Odgovori

  Pozdravljeni

  3. Točka v vašem komentariju , je čisti nesmisel. Tudi registrske blagajne so povezljive z internetom , ali preko omrežja ali preko GPRS modula.
  Tako da prosim če lahko spremenite zapis.

  L.p.
  Peter

  • Anja Grahek 4. Februarja 2015 - 14:53 Odgovori

   Pozdravljeni,

   na koncu članka je povezava, na kateri si lahko pogledate celoten Akcijski načrt za uvedbo davčnih blagajn.

   Lep pozdrav,
   Anja (Data d.o.o.)

 • Bojan 4. Februarja 2015 - 14:58 Odgovori

  Zavezanci bodo morali elektronske registrske blagajne zamenjati računalniškimi registrskimi blagajnami NE DRŽI. Večino registrskih blagajn bo možno nadgraditi s posebnim modulom in jih povezati v internet. Nekatere te module že imajo vgrajene npr. Prenosna registrska blagajna Perfect S, ki je na voljo v Sloveniji. Tudi na hrvaškem, kjer so sprejeli podoben zakon so registrske blagajne uspešno nadgrajevali na davčne blagajne s povezavo v internet….

  • Anja Grahek 5. Februarja 2015 - 8:41 Odgovori

   Pozdravljeni,

   v članku smo povzeli le točke predloga zakona, ki je še v obravnavi in ne že objavljenega Zakona.

   Lep pozdrav,
   Anja (Data d.o.o.)

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja