Go to Top

Vrnitev na delo po okužbi: kako v podjetju postopati?

Vrnitev na delo po okužbi s covidom-19 ne predstavlja stresa le zaposlenemu, ki je bil v karanteni, temveč tudi podjetju in ostalim zaposlenim. Okužba zaposlenega ni tako redek pojav in se lahko zgodi tudi v vašem podjetju, zato je pomembno vedeti, kako postopati v takšnih primerih.

Informativni izračun plače

Delodajalci, v luči ukrepov za zajezitev virusa je eden izmed preventivnih predpisov, s katerim lahko preprečite, da se okužba zgodi tudi v vašem podjetju, odreditev dela od doma. A pozor, tovrstno delo mora biti urejeno skladno z zakonodajo. Če vam ni povsem jasno, kako postopati, da boste ravnali skladno z zakonodajo, pišite našim pravnikom na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Vrnitev na delo po zaključku bolniške oziroma izteku karantene

Bolniški stalež osebe, ki je bila pozitivna na okužbo s covid-19, zaključi osebni zdravnik, na podlagi svoje strokovne presoje glede na potek bolezni in ob upoštevanju vseh strokovnih priporočil.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) mora oseba, ki ji je bila odrejena izolacija in je bolniško odsotna, ostati doma najmanj 10 dni od začetka bolezni. Oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, je doma 10 dni od pozitivnega testa.

  • Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez vročine ter je minilo 48 ur od začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni.
  • Če simptomi trajajo dlje, se izolacija podaljša. Traja vse, dokler ne mine 48 ur od normalizacije telesne temperature, pa vse do začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni.

Karantena kot razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi

Vrnitev na delo brez stigmatizacije delavca

Zaposleni, ki se vrne na delo, ni dolžan ponovno opravljati testa na prisotnost virusa covid-19.

Zaposleni in njegova vrnitev na delo po zaključku izolacije ne predstavlja tveganja za prenos okužbe na sodelavce. Tveganje za prenos okužbe lahko predstavljajo le tisti, ki želijo čimprejšnjo vrnitev na delo, kljub temu da predpisan rok za izolacijo oziroma odrejeno karanteno še ni potekel.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa do 30. 6. 2021

Ali delodajalec lahko zahteva ponovno testiranje delavca kot pogoj za vrnitev na delo?

Iz priporočil NIJZ-ja izhaja, da je takšna zahteva popolnoma neutemeljena. Zaposleni lahko v skladu z dogovorom test vnovič opravi, vendar se ponovno testiranje v takšnih situacijah izvaja le samoplačniško.

Delodajalcem svetujemo, da se za vprašanja, vezana na delavčevo vrnitev na delo, obrnejo na svojega pogodbenega izvajalca medicine dela.

Pravni nasvet

Kakšne so prakse za vrnitev na delo drugod?

V Sloveniji ni vzpostavljene posebne prakse za vrnitev na delo. Potrebno je ravnati v skladu s pravili NIJZ-ja. Poteči torej mora 10 dni od začetka bolezni oziroma mora biti oseba vsaj 48 ur brez znakov bolezni.

V sosednji Italiji je na primer Slovensko deželno gospodarsko združenje pripravilo poseben obrazec, ki ga mora zaposleni izpolniti za vrnitev na delo po prestali bolezni. Ta obrazec v primeru lažnih navajanj vsebuje tudi kazenske sankcije.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja