Go to Top

Vrednotnice – za opravljanje katerih del jih potrebujete?

Pomoč v gospodinjstvu in pri kmetijskih delih, čiščenje stanovanj, varstvo otrok, prevajanje, prodajo izdelkov ter nekatera druga dela je mogoče opravljati z osebnim dopolnilnim delom (ODD). Zanj se lahko odločijo zaposleni, brezposelni ali upokojenci, in tako dodatno zaslužijo. Od januarja 2015 je za opravljanje ODD potreben nakup vrednotnice. Z njihovo uvedbo se namreč spodbuja zakonito opravljanje del, ki se najpogosteje opravljajo na črno. Kdo mora torej kupiti vrednotnico in v katerem primeru?

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Preden registrirate podjetje, vam brezplačno povemo vse, kar morate kot bodoči podjetnik vedeti o poslu. Poznate vse razlike med d. o. o. in s. p.?

Več informacij

Vrednotnice so pogoj za opravljanje ODD

Vrednotnica je dokument, na podlagi katerega je opravljanje ODD skladno z zakonodajo. Osebno dopolnilno delo lahko opravlja oseba, ki je zaposlena, brezposelna, upokojena, kot tudi študenti in dijaki starejši od 15 let, ter tujci, ki imajo ima na podlagi svojega statusa pravico do prostega dostopa na trg dela.

Seznam posameznikov, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, vodi Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) in je javno dostopen. Zato mora posameznik, ki se odloči za ODD, to priglasiti AJPES in za obdobje, v katerem opravlja tako delo, kupiti vrednotnico oziroma vrednotnice.

Priglasitev ODD se opravi prek spletnega portala AJPES ali osebno na upravni enoti, določa pa jo Pravilnik o osebnem dopolnilnem delu.

Prijava na izobraževanje

Kdo mora kupiti vrednotnice?

Dela tipa A – vrednotnice kupi naročnik

V prvo skupino Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno in pravilnik uvrščata dela, za katera mora nakup vrednotnice opraviti naročnik storitve. Tovrstna dela se ne opravljajo za pravno osebo, tuj pravni subjekt ali samozaposleno osebo.

Gre predvsem za pomoč posameznika v gospodinjstvu ter druga manjša dela, ki jih občasno opravlja. In sicer:

vrednotnice

 • občasna pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin;
 • občasna pomoč pri kmetijskih delih;
 • občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim ali invalidom na domu, spremstvo oseb, ki potrebujejo nego;
 • občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih ali študijskih obveznosti;
 • občasno prevajanje ali lektoriranje;
 • občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih;
 • občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali.

Prijava na izobraževanje

Dela tipa B – vrednotnice kupi izvajalec

V drugo skupino pa zakon in pravilnik uvrščata dela, za katera mora nakup vrednotnice opraviti izvajalec storitve. Dela iz te skupine se lahko opravljajo tudi za pravno osebo, tuj pravni subjekt ali samozaposleno osebo.

Ta dela so:

 • izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost, ki niso namenjeni zaužitju;
 • izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju in ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih;
 • nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki;
 • mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja.

Cena vrednotnice

vrednotniceCena vrednotnice je 9,06 evra (7,05 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje + 2,01 evra za zdravstveno zavarovanje). Z njo si posameznik zagotovi sorazmeren delež pravic iz pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja oziroma en dan pokojninske dobe.

Vrednotnica velja za en koledarski mesec za posameznega izvajalca ODD. V primerih, ko je zavezanec za nakup vrednotnice izvajalec del sam (dela B), kupi le eno vrednotnico za koledarski mesec, v katerem opravlja delo. Če posameznik večkrat na mesec denimo čisti pri istem naročniku, naročnik kupi eno vrednotnico. V kolikor pa večkrat na mesec čisti pri različnih naročnikih, mora vsak naročnik zanj kupiti vrednotnico.

Vrednotnice se lahko kupi na podlagi vložitve zahtevka za pridobitev vrednotnice na upravni enoti ali elektronsko, prek spletnega portala e-uprava.

Omejitev prihodkov iz naslova ODD

Posameznik z opravljanjem ODD v polletju koledarskega leta ne sme zaslužiti več kot znaša seštevek treh povprečnih mesečnih neto plač v Sloveniji v preteklem koledarskem letu. Prav tako je dolžan o svojem zaslužku iz naslova ODD poročati Finančni upravi RS (FURS). To mora storiti najpozneje do desetega dne v mesecu po preteku polletnega obdobja. Dodajmo še, da je dohodek iz ODD obdavčen kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja. Morda pa vas zanima tudi, kdaj se vam splača narediti prehod iz ODD v s. p.?

Ustanovitev podjetja, s. p. ali d. o. o., je namreč na točki VEM Data preprosta, hitra in brezplačna. Svoj termin si lahko zagotovite na [email protected] ali na telefonu 01 600 1530. Na brezplačnem skupinskem svetovanju pa izveste, kako postopek registracije poteka in kakšne so vaše obveznosti.

Prijava na izobraževanje

Komentarjev (30)

 • mira markovic 17. maja 2017 - 11:17 Odgovori

  spostovani.lp.prosim za odgovor ce vesste.imam dodatnk dopolnilno delo.ciscenje stopnisc v svojem bloku.ce se bom upokojila a moram zapreti osebno dopolnilno delo opravljam cez domplan.hvala

  • Dominika Ahačič 17. maja 2017 - 14:51 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vprašanje. Tudi upokojenci lahko opravljajo osebno dopolnilno delo, torej ni treba, da prenehate z opravljanjem dopolnilnega dela.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Ljudmila Stresen 9. avgusta 2017 - 11:16 Odgovori

  Spoštovani,

  zanima me, zakaj mora pri večini storitev kupiti vrednostnice naročnik? Če npr. ponudim pomoć starejši osebi ali varstvo otrok, moram pred dogovorom o začetku dela poslati naroćnika na upravno enoto kupiti vrednostnico. Mislim, da to zelo zaplete postopek in odvrača naročnike. Zakaj vrednotnice ne morem kupiti sama?

  Lp
  Ljudmila

  • Dominika Ahačič 17. avgusta 2017 - 13:37 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vprašanje. Kako poteka delo prek vrednotnic, je zapisano in določeno v Pravilniku o osebnem dopolnilnem delu. Iz vašega sporočila je razvidno, da opravljate dela iz lista A osebnega dopolnilnega dela in v tem primeru kot navajate je res, da mora naročnik storitve za vas pridobiti vrednotnico pred začetkom dela. Morda pa bi vašim naročnikom prišla prav storitev, ko lahko zahtevek za vrednotnico oddate elektronsko. Več o tem pa si lahko preberete na tej povezavi https://e-uprava.gov.si/podrocja/delo-upokojitev/delo/osebno-dopolnilno-delo.html.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Monika 28. avgusta 2017 - 11:28 Odgovori

  Pozdravljeni,

  zelo poučna objava, me pa zanima ali menite, da lahko vrednotnico izda tudi nekdo, ki piše blog in bi mu podjetje za posamezno objavo plačal ne več kot 50 eur . Sodi mogoče ta dejavnost pod kulturni vidik ali ne sodi v tovrstno dejavnost. Sp-ja in dopolnilne dejavnosti nimam.

  • Dominika Ahačič 28. avgusta 2017 - 15:53 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vprašanje. Aktivnost, ki jo opisujete, ne sodi na področje osebnega dopolnilnega dela.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Matej 3. oktobra 2017 - 21:55 Odgovori

  Pozdravljeni,

  zanima ali gre delo prek vrenotnice v delovno dobo?

 • Irena 6. oktobra 2017 - 12:20 Odgovori

  Pozdravljeni!
  Razmišljam, da bi preko ODD opravljala pomoč na domu. Če prav razumem, bi vsaka moja stranka (to bi bile večinoma starejše ženske) morala vsak mesec kupiti vrednotnico. Tu vidim težavo, podobno kot že nekdo v prejšnjih komentarjih. Te potencialne stranke niso spodobne ali pa niso pripravljene iti vsak mesec na pol ure vožnje oddaljeno upravno enoto, interneta pa tudi nimajo ali ga ne znajo uporabljati. Ali lahko jaz naročim vrednotnico v njihovem imenu, s kakšnim pooblastilom ali podobno?
  Drugo vprašanje pa imam glede števila vrednostnic: ali dejstvo, da bi več (npr. 5-10) strank vsak mesec kupilo vrednotnico za moje storitve, pomeni, da bom “pridobila” toliko dni (5-10) pokojninske dobe v enem mesecu?
  Hvala za odgovore!

 • Tilen 8. oktobra 2017 - 16:16 Odgovori

  Pozdravljeni.
  Zanima me kaj bi moral narediti za mojo dejavnost
  Učenje inštrumentov oz. inštrukcije o glasbi.
  In kako potem poteka plačevanje itd..
  Lp

  • Manca Borko Grimšič 9. oktobra 2017 - 9:27 Odgovori

   Pozdravljeni,

   za opravljanje inštrukcij (za šolajočo mladino) lahko priglasite ODD. Nato izdajate račune, ki jih zbirate in vsake pol leta prijavite dohodke Finančni upravi RS. Dohodek iz ODD je obdavčen kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, z ODD pa ne smete zaslužiti več kot znašajo tri povprečne mesečne neto plače v Sloveniji v preteklem koledarskem letu. Vabimo vas, da se udeležite tudi našega brezplačnega seminarja Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo, kjer spregovorimo tudi o ODD in drugih oblikah pretvarjanja hobijev v posel. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Janja 11. oktobra 2017 - 11:49 Odgovori

  Pozdravljeni.
  Če prav razumem, ne more upokojeni zidar opravljati dela preko vrednotnice oz. to ne spada pod ODD. Lahko to počne na kakšen drugi, seveda legalen, način?
  Hvala

 • Klara 7. Januarja 2018 - 15:56 Odgovori

  Lepo pozdravljeni,

  Ali je mogoce opravljati kozmeticne storitve (podaljsevanje in vihanje trepalnic) preko ODD?

  Hvala za vas odgovor!

  • Manca Borko Grimšič 8. Januarja 2018 - 15:21 Odgovori

   Pozdravljeni, kozmetičnih storitev ni mogoče opravljati preko ODD. Vabimo vas, da se nam pridružite na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo, kjer vam bomo predstavili načine, kako lahko s svojimi hobiji zaslužite. Postavite lahko tudi konkretna vprašanja v zvezi s svojo poslovno idejo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Jana Klanjšček 28. Januarja 2018 - 13:12 Odgovori

  Pozdravljeni,
  zanima me ali šivnje in popravila oblačil na domu pride v poštev za ODD.
  Zanima me kolikšen je ddv od izdanega računa.
  Hvala za vaš odgovor.

  Jana

  • Manca Borko Grimšič 31. Januarja 2018 - 15:52 Odgovori

   Pozdravljeni, šivanje in popravila oblačil na domu ni uvrščeno na listo del, ki jih je mogoče opravljati preko osebnega dopolnilnega dela. Lahko pa izdelujete izdelke, ki niso namenjeni zaužitju in ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali pa po pretežno tradicionalnih postopkih. Ključno je, da gre pretežno za ročno izdelavo ali po pretežno tradicionalnih postopkih in da niso namenjeni zaužitju (spominki, dekorativni predmeti, posoda, galanterijski predmeti …). V kolikor želite izvedeti več o možnostih, kako svoj hobi preoblikovati v posel, vas lepo vabimo, da se nam pridružite na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Monika Malgaj 6. Marca 2018 - 15:24 Odgovori

  Pozdravljeni. Zanima me kako je s tem če si zaposlen in imaš odd. See to dohodek šteje potem v izračun otroškega dodatka, plačila vrtca, štipendije,…

  • Manca Borko Grimšič 23. Marca 2018 - 13:37 Odgovori

   Pozdravljeni, v zvezi s tem vprašanjem se obrnite na CSD, vendar pa v splošnem velja, da se vštevajo vsi dohodki, ki jih imate tudi na napovedi za odmero dohodnine. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Nusa V 22. Marca 2018 - 21:48 Odgovori

  Pozdravljeni, v kolikor bi proizvajala sok iz gozdnih sadezev, me zanima, kaj bi bilo poleg osebnega dopolnilnega dela potrebno se registrirati? je potreben haccap? bi bilo sok mozno proizvajati v domaci kuhinji?
  hvala vam

  • Manca Borko Grimšič 23. Marca 2018 - 13:35 Odgovori

   Pozdravljeni, pod ODD lahko gozdne sadeže prodajate edino nepredelane, tj. ne more kot ODD prodajati soka iz gozdnih sadežev. Svetujemo vam, da se glede preobrazbe svojih hobijev v posel udeležite našega brezplačnega izobraževanja Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Danica Cucic 31. Marca 2018 - 19:41 Odgovori

  Pozdravljeni!
  Zelela bi prodajati unikatne izdelke za otroke. Kakor razumem so to vrednotnice tipa B – izdelava in prodaja unikatnih izdelkov. Torej ce prav razumem se prijavim na ajpes in kupim vrednotnico, ki stane 9.06 eur za npr. mesec april. Na ta nacin se izognem delu na crno? Kje kupim te vrednotnice ter ali zadostuje v mojem primeru ena vrednotnica za cel mesec? Hvala

  • Manca Borko Grimšič 3. Aprila 2018 - 8:26 Odgovori

   Pozdravljeni, v grobem vse, kar ste navedli, drži. Ne smete pozabiti na omejitev zaslužka v pol leta in poročnje 2x na leto o zaslužku na Furs. Glede na to, da začenjate s svojo dejavnostjo, pa vas vabimo tudi na naš brezplačen seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Nada Perovšek 3. Julija 2018 - 9:39 Odgovori

  Pozdravljeni,

  zanima me,ali imajo tudi osebe, ki so invalidsko upokojene pravico do osebnega dopolnilnega dela.

  Lep pozdrav,
  Nada Perovšek

  • Data, d.o.o. 3. Julija 2018 - 13:31 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Da, tudi osebe, ki so invalidsko upokojene, lahko opravljajo osebno dopolnilno delo. Lep pozdrav, Data d.o.o.

 • Kaja K 23. avgusta 2018 - 11:00 Odgovori

  Pozdravljeni,
  zanima me, kako bi lahko osebno dopolnilno delo unovčila na platformi UpWork – preko platforme namreč lahko prevajam in lektoriram za tuje naročnike, preko platforme se mi nato tudi izplača denar. Je kakšna možnost, da bi za to delo lahko kupila vrednotnico?

  • Data, d.o.o. 27. avgusta 2018 - 9:36 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Občasno lektoriranje in prevajanje je možno prek vrednotnice. Če pa potrebujete bolj konkretno svetovanje, vam lahko ponudimo plačljivo delovnopravno svetovanje. Pišite na [email protected] in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • Nataša Cajzek 30. oktobra 2018 - 9:31 Odgovori

  Pozdravljeni.. Zanima me kako je z embalažo oziroma o evidenci embalaže pri osebnem dopolnilne delu. Hvala in lep pozdrav
  Nataša

  • Data, d.o.o. 15. Novembra 2018 - 15:46 Odgovori

   Spoštovani, prosimo za pojasnilo, kaj natanko vas zanima v zvezi s tem. Lep pozdrav!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja