Go to Top

Višji neto, bruto pa naj ostane enak!

Višji neto, bruto pa naj ostane enak – to je sporočilo slovenskih obrtnikov in podjetnikov. Nanaša se seveda na plače delavcev.

Višja neto, bruto pa ista plača za zaposlene je torej možnost, ki jo obrtniki in podjetniki podpirajo. Nasprotujejo pa dodatnim obremenitvam gospodarstva in višji obdavčitvi nepremičnin. To je med drugim pokazala anketa, ki jo je med svojimi člani izvedla Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v minulih dneh.V anketi je sodelovalo 1.540 obrtnikov in podjetnikov.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Vsak podjetnik si želi, da je poslovanje njegovega podjetja urejeno in dobro organizirano. Kako to doseči, vam pojasnimo na brezplačnem izobraževanju.

neto bruto“Plače je potrebno razbremeniti”

Skoraj vsi obrtniki in podjetniki (99 odstotkov) so v anketi odgovorili, da podpirajo predlog o razbremenitvi plač z dohodnino. Ob tem bi delavec ob enaki bruto plači dobil višje neto izplačilo. Delodajalci sicer opozarjajo, da visoki stroški plač v Sloveniji zmanjšujejo konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Veste, koliko trenutno znaša minimalna plača v Sloveniji? Če ste med prejemniki minimalne plače tudi sami, razmislite o obogatitvi svojih dohodkov!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Znate preračunati svojo bruto plačo v neto in obratno? Pomagajte si z našim spletnim izračunom!

Informativni izračun plače

Podjetniki ne podpirajo predlogov nove vlade

Kar 85 odstotkov anketirancev ne podpira predlogov nove vlade na področju obdavčitve nepremičnin. Obrtniki in podjetniki v anketi predlagajo, naj država ugotovi, ali gre za nepremičnino, kjer se opravlja poslovna dejavnost, ali gre za luksuz.  Zaradi napovedanih dodatnih obremenitev gospodarstva 56 odstotkov obrtnikov in podjetnikov razmišlja o selitvi svojega podjetja v države, ki imajo bolj predvidljivo in stabilno poslovno okolje.  Skoraj vsi anketiranci, 96 odstotkov, podpirajo idejo o državnem sekretarju za malo gospodarstvo, kar je bila pobuda OZS. Ostali pa predlagajo, da malo gospodarstvo dobi svojega ministra.

Anketiranci so v anketi izpostavili tudi glavna področja, s katerimi bi se morala spoprijeti nova vlada. Po pomembnosti si sledijo:

  • Razbremenitev stroškov dela s spremembo zakona o dohodnini.
  • Breme nadomestil v času bolniške odsotnosti mora preiti z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po 20 koledarskih dneh (zdaj je 30 delovnih dni).
  • Drugačna ureditev povračila škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu (obrtniki v primeru nezgode pri delu plačujejo t.i. regresne zahtevke, ki znašajo tudi več deset tisoč evrov).
  • Obrazec A1, ki ga delavec potrebuje za čezmejno opravljanje storitev, se mora izdati takoj (sedaj traja tudi 5 dni).
  • Sprememba metodologije za izračun omrežnin (obrtniki plačujejo stroške omrežnin glede na premer vodomera in ne po dejanski porabi vode).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja