Go to Top

Vinjeta je od 01.02. obvezna

Vinjeta za leto 2021 je modrozelene barve. Od danes naprej je nova vinjeta obvezna za vsa vozila, ki uporabljajo avtoceste in hitre ceste v Sloveniji. Dars napoveduje, da je to zadnja vinjeta kot smo jo bili vajeni do sedaj. V naslednjem letu bo v Sloveniji zaživela elektronska vinjeta.

Informativni izračun plače

Brezplačne novičke podjetja DATA d.o.o. – vir računovodskih, pravnih in davčnih informacij za podjetnike!

Naše brezplačne novičke so na voljo vsakomur in predstavljajo dober vir informacij o vsemu, kar zanima slehernega podjetnika, s.p.-jevca ali lastnika d.o.o.-ja. Informacije v naših spletnih novičkah so ažurirane s strani strokovnjakov.

Prijavite se danes na www.data.si!

Informativni izračun dohodnine

V kolikor pa potrebujete individualiziran davčni, pravni ali računovodski posvet, pa nam pišite na data@data.si!

Vinjeta- kakšne so cene?

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V veljavi so letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa). Za letno vinjeto za osebna vozila je treba tudi tokrat odšteti 110, za mesečno 30 in tedensko 15 evrov.

Za kombinirana vozila vas bo strošek letne vinjete  stal 220, mesečne 60 in tedenske 30 evrov. Za motorna kolesa pa cena letne vinjete ostaja nespremenjena, 55 evrov. Za mesečno bodo morali lastniki motornih koles odšteti 30, za tedensko pa 7,50 evra.

Informativni izračun dnevnice

V letu 2022 se obljublja uvedba elektronske vinjete!

Že lani oktobra je državni zbor v noveli zakona o cestninjenju, potrdil uvedbo elektronske vinjete. Nakup e-vinjet bo možen prek aplikacije, spleta in na bencinskih servisih. Minister je med drugim v preteklosti izpostavil, da bo novi sistem pravičnejši do voznika, saj bo letna e-vinjeta veljala eno leto od dneva nakupa.

Pravni nasvet

Upad prodaje vinjete zaradi covida-19

Vinjeta z letnico 2021 je v prodaji od decembra lani. V prvem mesecu so prodali 132.289 letnih vinjet z letnico 2021, kar je 24 odstotkov manj, kot so decembra 2019 prodali letnih vinjet z letnico 2020. Pri tem je prodaja letnih vinjet za osebna vozila (cestninski razred 2A) upadla za četrtino na 121.674. Padla je tudi prodaja mesečnih in tedenskih vinjet.

Kot so zapisali na Darsu, je vrednost decembra prodanih vinjet znašala 15,81 milijona evrov in je za 7,11 milijona evrov nižja kot v primerljivem obdobju leta 2019.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja