Go to Top

Vinjeta: glede na prevoženo razdaljo

Vinjeta bo morala biti v nekaj letih zaračunana glede na dejansko prevoženo razdaljo. Za osebna vozila pa bo obvezna enodnevna in tedenska vinjeta.

Poslanci evropskega parlamenta so namreč podprli predlog direktive, po kateri bi morale države članice cestnino za težja tovorna vozila in avtobuse do leta 2023 zaračunavati glede na prevoženo razdaljo. Na področju osebnih vozil predlagajo obvezne enodnevne in tedenske vinjete.

Ste veliko na službenih potovanjih – preverite, ali vam pravilno plačujejo dnevnice. Višino dnevnic boste najlažje izračunali s pomočjo našega spletnega kalkulatorja.

Informativni izračun dnevnice

Direktiva za varovanje okolja in poštene cestnine

Direktiva o spremembah cestninjenja naj bi omogočila doseganje ciljev glede zmanjševanja izpustov v prometnem sektorju. Hkrati bi bilo plačevanje cestnin bolj pošteno.

Cestnina za vsa tovorna vozila, težja od 2,4 tone, bo morala biti v primeru potrditve direktive od leta 2023 obračunana glede na dejansko prevoženo razdaljo. Za tovorna vozila, lažja od 2,4 tone, in minibuse bo to veljalo od leta 2027. Da bi spodbudile uporabo okolju prijaznejših vozil, bodo morale članice višino cestnine prilagoditi izpustom ogljikovega dioksida iz posamezne skupine vozil.

Po letu 2021 bi po predlogu direktive v veljavo stopilo tudi določilo, po katerem bodo morale članice v primeru uvedbe cestnin za težja tovorna vozila uvesti tudi plačevanje t. i. zunanjih prometnih stroškov. Ti predstavljajo stroške zaradi onesnaževanja, povzročanja hrupa in podobno. Po letu 2026 pa bo mogoča le uvedba plačevanja zunanjih prometnih stroškov za vse kategorije vozil.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

vinjetaKako pravilno napisati potni nalog in tudi širše o postavitvi sistema potnih nalogov v podjetju, razlagamo na izobraževanju o potnih nalogih. Prvo pravilo za ustrezno obravnavo stroškov na službeni poti je namreč prav pravilno izpolnjen potni nalog. Potni nalog je namreč dokazilo, da je bila službena pot dejansko opravljena. Finančni inšpektorji so ob nadzoru potnih nalogov izredno natančni.

Vinjeta: tudi enodnevna

Predlog se nanaša tudi na kratkotrajne vinjete za osebne avtomobile. Da bi zaščitili tuje voznike, ki so na določenem območju le občasno, predlog predvideva zgornjo cenovno mejo za takšne vinjete. Poleg tega bo morala biti kratkotrajna vinjeta na voljo tudi za en dan in za en teden.

Predlog morajo potrditi še ministri Evropske unije, nato pa se bodo začela pogajanja s Svetom EU.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja