Go to Top

Varstvo otrok zaradi višje sile: kako je po novem urejeno?

Varstvo otrok zaradi višje sile so uveljavljali marsikateri starši, ki zaradi ukrepov Vlade Republike Slovenije (zaprtja vrtcev in šol) za zajezitev epidemije niso našli druge rešitve. Ker se s prihodnjim tednom sproščajo ukrepi in se vnovič odpirajo šole in vrtci, se poraja vprašanje, kako bo varstvo otrok zaradi višje sile po novem urejeno?

Informativni izračun plače

Nadomestilo plače za varstvo otrok zaradi višje sile in karantene od 1. december 2021 ne sme biti manjše od minimalne plače. Za delodajalce se je spremenil tudi način oddaje vlog za oba ukrepa. Kam in kako oddati vlogo, si lahko preberete v našem prispevku Karantena in višja sila: spremenjen način oddajanja vlog! Sicer delavci lahko skladno z interventnimi zakoni uveljavljajo tudi nadomestilo plače za čakanje na delo doma, država do konca junija pa subvencionira tudi skrajšan delovni čas. Če bi radi uveljavljali pomoč

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Varstvo otrok zaradi višje sile: za kakšen ukrep gre?

Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije ureja podlago odsotnosti z dela zaradi varstva otroka. Delavcu, pri katerem je podana višja sila, zaradi katere ne more opravljati dela, v obdobju, dokler so izpolnjeni vsi elementi višje sile (dokler je višja sila podana), je opravičena odsotnost z dela.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Varstvo otrok zaradi višje sile daje delavcu tudi pravico do nadomestila plače za odsotnost v višini 80 % osnove. Višina nadomestila po novem ne sme biti nižja od minimalne plače.

Varstvo otrok zaradi višje sile: kdo lahko koristi ta ukrep?

Varstvo otrok zaradi višje sile lahko uveljavljajo starši, katerih otroci

  • obiskujejo prvih 5 razredov osnovne šole
  • sov  prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in
  • imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca.

Pravni nasvet

Varstvo otrok zaradi višje sile: kako bo urejeno sedaj, ko se odpirajo šole?

Varstvo otrok zaradi višje sile s prihodnjim tednom, ko se bodo vrtci in šole vnovič odprli, ni več opravičljiv razlog za odsotnost z dela, saj na splošno ne bodo več podane okoliščine višje sile zaradi varstva. To velja za regije, ki so prešle iz črne v rdečo fazo. Katere regije so to, si preberite v našem članku Sproščanje ukrepov s prihodnjim tednom: kaj pričakujemo?

Varstvo otrok zaradi višje sile bo še naprej možno uveljavljati  v regijah, kjer se vrtci in šole še ne bodo odprli, v primeru karantene otroka, v primeru, ko se bo šolanje na domu še vedno izvajalo za učence 4. in 5 razreda.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja