Go to Top

Turistična potovanja prebivalcev Slovenije v letu 2018

Statistični urad Republike Slovenije je pred kratkim objavil podatke za potovanja Slovencev v letu 2018. Tudi v letu 2018 smo po ugotovitvah urada potovali več in bolj pogosto kot leto poprej. Poglejmo koliko, kam in kako smo potovali.Razmišljate, da bi služili z organizacijo turističnih potovanj? Ustanovitev svoje podjetje!

Informativni izračun plače

Zasebna potovanja v letu 2018

V primerjavi z letom 2017, smo prebivalci Slovenije v letu 2018 opravili za 7 % več zasebnih potovanj. Skupaj smo se tako na potovanja odpravili kar 4,5 milijona krat. Več kot polovico teh potovanj pa predstavljajo potovanja v tujino.

Vsaj enega zasebnega potovanja se je v letu 2018 udeležilo okoli 1.222.000 prebivalcev Slovenije, starih več kot 15 let.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Najbolj priljubljene destinacije

Dobrih 40 % vseh potovanj je bilo opravljenih v domovini, slabih 60 % pa v tujini. Najpogosteje obiskana tuja država še vedno ostaja Hrvaška, ki je bila cilj 61 % vseh zasebnih potovanj v tujino. Sledijo ji Italija s sedmimi odstotki in Avstrija s šestimi odstotki. Bosna in Hercegovina je na četrtem mestu. Ta je bila končni cilj petih odstotkov vseh zasebnih potovanj.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Na potovanjih in počitnicah najpogosteje bivamo v najetih nastanitvenih obratih. Takšnih primerov je slabih 60 %. Dobrih 40 % nastanitev pa opravimo v nenajetih nastanitvenih zmogljivostih, torej v lastnem počitniškem bivališču ali pa pri sorodnikih oziroma prijateljih. V lastnem počitniškem bivališču se je v letu 2018 odvilo 21 % potovanj.

In koliko na potovanjih porabimo?

Zasebna turistična potovanja prebivalcev Slovenije so v letu 2018 trajala povprečno 4,5 prenočitve. Potovanja po domovini so povprečno trajala 2,7 prenočitve, v tujini pa 5,8 prenočitve. Turisti, ki bivajo v hotelih ali podobnih objektih v povprečju porabijo največ denarja, in sicer 90 EUR. V Sloveniji 67 EUR in v tujini 100 EUR. Na dan so najmanj porabili turisti, ki so bivali v lastnem počitniškem bivališču, in sicer povprečno 18 EUR. V Sloveniji 18 EUR in v tujini 19 EUR na dan.

Pravni nasvet

Poslovna potovanja

V letu 2018 je bilo opravljenih tudi okoli 616.000 poslovnih ali študijskih potovanj. V tujini je bilo opravljenih 80 % teh potovanj, v Sloveniji pa 20 %. Poslovno potovanje je v povprečju trajalo 3,3 prenočitve, povprečni dnevni strošek na osebo pa je na takih potovanjih znašal okoli 180 EUR.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja