Go to Top

Tuji turisti v Sloveniji zapravili 185 evrov dnevno!

Tuji turisti – prevladovali so evropski turisti

Tuji turisti, ki so decembra lani ali januarja letos bivali v hotelih, so dnevno zapravili 185 evrov. Koliko prihodov tujih turistov je bilo v teh dveh mesecih? So Slovenijo obiskali zaradi zasebnih ali poslovnih razlogov?

Podajte se na podjetniško pot in ustanovite podjetje na Dati!

Tuji turisti – skoraj 111 tisoč prihodov

V zadnjem mesecu leta 2021 in prvem mesecu letošnjega leta so hoteli poročali o 110.653 tujih turistih. Tuji turisti so predstavljali 41 % vseh prihodov turistov v hotele. Štiri petine turistov je Slovenijo obiskalo iz zasebnih razlogov, 14 % pa iz poslovnih (verjetno kakšen tudi zaradi ustanovitve podjetja v Sloveniji oz. poslovne migracije) Tuji turisti, ki so se za obisk odločili iz zasebnih razlogov, so v 43 % v Sloveniji preživljali počitnice. V zimski sezoni se je pričakovano povečal tudi delež tujih turistov, ki so državo obiskali zaradi rekreacije. Bilo jih je 22 %. Mimogrede, preberite tudi, da je bila Ljubljana izbrana za najboljšo evropsko počitniško destinacijo!

Uporabite naš kalkulator za informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kako iz bruto plače dobimo neto?

Tuji turisti porabili 185 evrov na dan

Podatki Sursa kažejo, da so tuji turisti v Sloveniji povprečno porabili 185 evrov na dan. V to so šteti stroški za nastanitev, hrano in pijačo, prevoz po Sloveniji, nakupe in prostočasne dejavnosti ter storitve. Tisti, ki so bili nastanjeni v hotelih v obmorskih občinah so v povprečju porabili precej manj kot tisti v mestnih in drugih občinah. Tuji turisti, ki so bivali v obmorskih občinah so v povprečju porabili 117 evrov na dan. V mestnih in drugih občinah pa 231 evrov dnevno. Največji del izdatkov so tuji turisti, ki so bivali v hotelih po Sloveniji namenili za nastanitev (44 %). Za hrano in pijačo so dali 23 %, devet odstotkov pa so namenili za nakupe. Preostanek je bil za prevoze po Sloveniji, igre na srečo ter prostočasne in druge dejavnosti.

Veste, da lahko ob redni zaposlitvi odprete popoldanski s.p.?

Tuji turisti – največ jih je pripotovalo s partnerji

Tuji turisti so največkrat v Slovenijo pripotovali skupaj z zakoncem oz. s partnerjem. Takšnih je bilo 42 %. Dobra petina (22 %) jih pripotovalo z družino z otroki, 19 % pa samih. Tuji turisti, ki so Slovenijo obiskali skupaj prijatelji so bili v manjšini – takšnih je bilo 11%.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Tuji turisti –  velika večina iz Evrope

Podatki, ki jih je pripravil Surs, so še pokazali, da so tuji turisti v veliki večini prišli iz evropskih držav. Tuji turisti iz neevropskih držav so bili v manjšini. Od 110.563 jih je bilo iz neevropskih držav le 5.666. Med tujimi turisti iz evropskih držav je bilo 18.393 italijanskih, 13.015 avstrijskih in 5.182 nemških turistov.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja