Go to Top

Stroški brezplačne pomoči

Brezplačni pomoči v podjetju ali zavodu, ki je v lasti staršev, zakonca ali otrok, se uradno reče kratkotrajno delo, opravlja pa se lahko le v podjetjih, ki imajo do deset zaposlenih, in največ 40 ur na mesec. Stroški brezplačne pomoči zakonca, otrok ali staršev podjetniku, nastanejo kljub predpostavki o brezplačnosti le-tega.

stroški brezplačne pomoči

Na naši spletni strani smo že večkrat pisali o kratkotrajnem delu, torej brezplačni pomoči družinskega člana podjetniku. Pred kratkim pa se je na nas obrnila podjetnica z vprašanjem glede povračil stroškov na službenem potovanju (kilometrina, prenočišče in dnevnice) za družinskega člana, ki v njenem podjetju opravlja kratkotrajno delo.

Kasneje so se podobna vprašanja ponavljala, zato podajamo nekaj pomembnih podatkov v zvezi s tem.

V kolikor podjetnik ožjemu družinskemu članu izplača kilometrino, prenočišče, dnevnice ipd, se takšno povračilo stroškov obdavči enako kot dohodek iz pogodbenega razmerja – to je tako kot v primeru dela preko podjemne pogodbe/pogodbe o delu. Na žalost to poveča strošek izplačevalca.

Primer:

Žena občasno pomaga možu (SP) v njegovi delavnici, ki je v Grosuplju, sama pa ima običajno prebivališče v Ljubljani. Če bi ji mož preko svojega SP želel povrniti prevoz npr. v znesku 20€ (neto) bi to pomenilo, da je strošek njegovega podjetja 36,95€. Ker po »pogodbi o delu« pripadajo 10% normirani odhodki, lahko gospa na letni ravni napiše ugovor na informativni izračun dohodnine in uveljavlja dejanske stroške in ne le 10% od dohodka, torej bo po vsej verjetnosti dobila povrnjeno plačano akontacijo dohodnine v višini 5,75€, medtem ko plačane ostale prispevke seveda ne.

Za takšna in podobna vprašanja se lahko obrnete na naše pravno svetovanje.

 

Pripravili Bogdana Rejc in Sabina Dimnik, Data d.o.o.

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja