Go to Top

Stopnja brezposelnosti v EU se znižuje

Evropski statistični urad Eurostat je objavil sveže podatke o zaposlovanju v Evropski uniji (EU). Ti so pokazali, da se brezposelnost v območju evra še naprej znižuje. Stopnja brezposelnosti je namreč maja znašala 9,3 odstotka. To je najnižja vrednost od marca 2009.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Iščete službo? Lahko se odločite tudi za samozaposlitev.

Več informacij

V celotni EU je bila stopnja brezposelnosti 7,8 odstotka, kar je prav tako še naprej najnižje od decembra 2008.

Eurostat ocenjuje, da je bilo maja v EU brezposelnih 19,115 milijona oseb, od tega 15,034 milijona v območju z evrom. V primerjavi z aprilom je bilo v EU 22.000 brezposelnih manj, v območju z evrom pa 5000 manj. V primerjavi z lanskim majem se je število brezposelnih oseb v EU zmanjšalo za 2,122 milijona, v območju evra pa za 1,428 milijona.

Prijava na izobraževanje

stopnja brezposelnostiStopnja brezposelnosti je bila najnižja na Češkem (tri odstotke), v Nemčiji (3,9 odstotka) in na Malti (4,1 odstotka). Najvišja pa v Grčiji (marca 22,5 odstotka) in Španiji (17,7 odstotka).

Slovenija je imela maja 7,1-odstotno stopnjo brezposelnosti, kar je enako kot aprila in za odstotno točko manj kot v enakem obdobju lani.

Ponudba delovnih mest je torej vse bolj pestra, kar kažejo tudi napovedi slovenskih delodajalcev. Brezposelni pa imajo tudi možnost, da si delovno mesto ustvarijo sami. Registracija podjetja oziroma samozaposlitev prinaša marsikatero prednost. Kakšne so te prednosti in katere so morebitne negativne plati tovrstne oblike dela, razlagamo na seminarju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Prijava na izobraževanje

Stopnja brezposelnosti med mladimi

Stopnja brezposelnosti med mladimi je maja letos v EU znašala 16,9 odstotka (maja lani 19 odstotkov). Najnižja je bila stopnja brezposelnosti v Nemčiji (6,7 odstotka), najvišja v Grčiji (marca 46,6 odstotka), Španiji (38,6 odstotka) in Italiji (37 odstotkov). Brezposelnost med mladimi se skuša zmanjšati tudi s spodbujanjem podjetništva, za kar si aktivno prizadeva tudi EU. Ustanovitev podjetja je za mlade lahko odlična priložnost, da svoje ideje, ki so navadno zelo inovativne, uresničijo v praksi in s tem začnejo svojo karierno pot. Na Dati podjetnikom začetnikom nudimo veliko brezplačnih informacij. Svetujemo o prednostih in slabostih samozaposlitve ter pomagamo morebitne hobije in podjetniške ideje pretvoriti v dobičkonosen posel.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja