Go to Top

Štipendije za šolsko leto 2018/2019

Štipendije so avgusta aktualna tema, saj se roki za prijave večinoma iztečejo v začetku septembra.

Vlogi za prejemanje štipendije  je treba običajno priložiti kar nekaj prijav in nekatere je avgusta, v času dopustov, težko dobiti.

Ko se otroci odločajo za svoj poklic, je smiselno, da starši razmislijo o možnosti samozaposlitve. Vabimo vas na brezplačno izobraževanje o prednostih in slabostih zaposlitve. Svoje podjetje lahko hitro in brezplačno ustanovite na VEM točki Data, kjer vas tudi na nadaljevanju vaše podjetniške poti podpremo z računovodskimi storitvami, izobraževanji in podjetniškim svetovanjem. Tako bo takrat, ko bodo otroci zaključili s šolanjem, družinski posel že dobro zasidran.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Državne štipendije

Dijaki in študenti lahko kadarkoli med šolskim oziroma študijskim letom oddajo vlogo za uveljavljanje pravice do državne štipendije. Ob izpolnjevanju pogojev jim ta pripada od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge.  Štipendija se dodeli za eno šolsko/študijsko leto, vlogo pa je treba oddati na pristojni center za socialno delo. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti priporočajo, naj dijaki vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo v  avgustu, da bodo do državne štipendije  upravičeni s 1. septembrom, tj. začetkom šolskega leta. Študenti pa naj vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo v septembru, da bodo do državne štipendije upravičeni s 1. oktobrom, tj. začetkom študijskega leta.

Zoisove štipendije

štipendijeDijaki in študenti naj bodo pred začetkom šolskega oziroma študijskega leta pozorni na roke za uveljavljanje Zoisovih štipendij.  Vlogo je treba oddati na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije. Rok za oddajo vlog za dodelitev Zoisovih štipendij za leto 2018/2019 je za dijake sreda, 5. 9. 2018, za študente pa petek, 5. 10. 2018.

Štipendisti, ki so Zoisovo štipendijo pridobili po novem zakonu ZŠtip-1 in v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019 ne prehajajo na višjo raven oziroma stopnjo izobraževanja, morajo vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije predložiti najkasneje do konca šolskega oziroma študijskega leta 2017/2018.

Štipendije za deficitarne poklice

Štipendijo za deficitarne poklice lahko pridobijo dijaki, ki bodo v šolskem letu 2018/2019 obiskovali 1. letnik programov srednjega poklicnega izobraževanja. Kateri poklici so v tem letu opredeljeni kot deficitarni, smo že pisali. Vlogo se lahko odda do vključno 20. 9. 2018 na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.

Javni sklad ob tem vlagatelje še opozarja, da štipendija za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in na višino plačila dohodnine. Ste vedeli, da si lahko dohodnino izračunate tudi s pomočjo Datinega spletnega kalkulatorja?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja