Go to Top

Štipendija konec oktobra za vsaj 8.287 prejemnikov

Oktobra je bilo izplačanih manj štipendij kot oktobra lani. Na svojo prvo štipendijo bi tako morali dijaki in študentje čakati do 9. novembra. A ministrica je našla boljšo rešitev, štipendija pride prej.

Pisali smo že, da se je s 1. oktobrom vzpostavila nova organizacijska struktura centrov za socialno delo. Zato v prvem tednu oktobra zaposleni na centrih za socialno delo niso mogli dostopati do informacijskega sistema. Torej so imeli manj časa za odločanje o štipendijah, zato je bilo v oktobru izplačanih manj štipendij kot oktobra obdobju lani. Štipendija za marsikoga torej 10. oktobra ni bila izplačana.

Ministrica za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer je zato odredila dodaten termin za obdelavo in izplačilo državnih in Zoisovih štipendij. Namesto 9. novembra 2018 bodo tako nekatere štipendije izplačane v petek, 26. oktobra 2018.

Državna štipendija je ena od pravic iz javnih sredstev. Za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev morate poznati razliko med bruto in neto prihodki družine. Centri za socialno delo namreč pri odločanju o upravičenosti do teh pravic upoštevajo bruto prihodke gospodinjstva! Za izračun bruto v neto plače in obratno uporabite naš spletni kalkulator.

Informativni izračun plače

Pred počitnicami vsaj 8.287 štipendij

štipendijaZadnji petek v oktobru bodo izplačane vse štipendije, o katerih bodo centri za socialno delo in Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS odločili do 22. oktobra 2018 do 12. ure. Z ministrstva poročajo, da bo 26. oktobra izplačilo z nazivom “štipendija” gotovo prejelo 6.857 dijakov in 1.430  študentov, ki so jim prejemanje štipendij že potrdili, a izplačilo ni bilo možno v prvem oktobrskem terminu. Sicer pa je 10. oktobra 2018 štipendije že prejelo 16.000 dijakov.

Naslednje izplačilo po 26. oktobru bo rednem terminskem planu bo 9. novembra 2018.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Na brezplačnem izobraževanju Zaslužite denar s svojim hobijem ali idejo vam razložimo, kako popraviti družinski proračun in pri tem uživati!

Socialni delavci bodo več na terenu

Koristi od reorganizacije centrov za socialno delo naj bi imeli tako uporabniki kot tudi zaposleni. Zaposleni na enotah CSD bodo dolgoročno na eni strani razbremenjeni administracije in upravnih postopkov uveljavljanja pravic iz javnih sredstev. Zaradi več terenskega dela pa bodo bolj vpeti v lokalno okolje. Z uvedbo nove organizacijske strukture so novi centri za socialno delo dobili organizirano skupno splošno službo (kadrovsko službo, računovodstvo, tehnično-administrativno službo), službo za odločanje o pravicah iz javnih sredstev in skupno strokovno službo, ki bo vključevala službo za koordinacijo in pomoč žrtvam (interventna služba, krizni centri). Znotraj skupne strokovne službe naj bi delovala tudi mobilna strokovna enota, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki različnih profilov (psiholog, pravnik, specialni pedagog, itd.)

Zaradi reorganizacije pa torej zaposleni niso mogli dostopati do informacijskega sistema centrov za socialno delo. Sicer pa smo že pisali, da se bo zaradi nadgradnje informacijskega sistema IS CSD2 odločanje o pravici do državne štipendije zamaknilo za mesec dni.

Si želite sami oblikovati prihodnost svoje družine in ne biti več odvisni od države? Vse prednosti in slabosti samozaposlitve lahko spoznate na našem brezplačnem izobraževanju! Na VEM točki Data pa lahko tudi hitro in brezplačno odprete s.p. ali d.o.o.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili zanimivih zgodb in koristih novic!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja