Go to Top

Nova sredstva za manjšo brezposelnost mladih

Na področju trga dela in zaposlovanja si vlada prizadeva tudi za manjšo brezposelnost mladih.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kje sploh najti poslovno idejo in kako jo pretvoriti v poslovno priložnost, ki bo prinesla dobiček?

Več informacij

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za program, ki bo skušal zmanjšati brezposelnost mladih – gre za “Spodbude za trajno zaposlovanje mladih”. Skupna višina sredstev, s katerimi si bodo prizadevali zmanjšati brezposelnost mladih, znaša skoraj 27,7 milijona evrov. Velik delež, predvidoma 80 odstotkov, bo prispeval Evropski socialni sklad (22, 2 milijona).

Prijava na izobraževanje

Brezposelnost mladih v Sloveniji

brezposelnost mladih

Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo konec letošnjega februarja registriranih 101.339 brezposelnih oseb, od tega 12.698 starih od 25 do 29 let ter 8.194 starih od 15 do 24 let. Za to, da bi mladi do 29. leta starosti čim manj časa preživeli v evidencah brezposelnih, se zavzema tudi vlada.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvajajo številne ukrepe za hitro aktivacijo mladih na trgu dela. Brezposelnost mladih si prizadevajo zmanjšati  tudi s spodbujanjem trajnega zaposlovanja. Prav k temu naj bi pripomogel novi program, ki bo skladen z Jamstvom za mlade.

Prijava na izobraževanje

Spodbude za trajno zaposlovanje mladih bodo osebe do 29. leta starosti usposobile za nastop na trgu dela ter jim nudile pomoč pri iskanju primernega delodajalca. Tem bodo na voljo subvencije, na podlagi katerih se bodo pogosteje odločali za zaposlitev novih sodelavcev za nedoločen čas, pričakujejo na vladni službi za razvoj.

Še vedno so na voljo sredstva za usposabljanje na delovnem mestu

Delodajalcem pa so še vedno na voljo programi oziroma sredstva za preizkus brezposelnih pred zaposlitvijo. Na ta način lahko spoznajo brezposelne in jih preizkusijo za konkretno delo, še preden sklenejo pogodbo o zaposlitvi.

Prijava na izobraževanje

Med njimi je tudi program, ki si prizadeva za manjšo brezposelnost mladih. Vanj se lahko vključijo kandidati, ki so mlajši od 30 let in so najmanj tri mesece prijavljeni v evidenci brezposelnih. Traja lahko dva ali tri mesece. Za izvedeno usposabljanje pa Zavod RS za zaposlovanje delodajalcem povrne stroške. Ti znašajo 370 evrov za dvomesečno usposabljanje in 493 evrov za trimesečno usposabljanje.

Javno povabilo, s pomočjo katerega se zmanjšuje brezposelnost mladih, bo odprto do porabe sredstev oziroma najkasneje do konca maja.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja