Go to Top

Slovenec na leto povprečno poje 178 jajc

Ta konec tedna je eno izmed glavnih opravil izdelava pirhov oziroma barvanje jajc. Pobarvamo jih na različne načine. Poleg čisto naravnih in doma izvedenih postopkov, kot je uporaba čebule, je morda najbolj enostavno iti v nakupovalni center in kupiti pripravek za barvanje.

Če vas zanima, kako nekdo izdeluje take pripravke in kako je regulirana dejavnost proizvodnje barvil, preberite prispevek Proizvodnja barvil, barv in pigmentov.

Če pa imate kakšno drugo zanimivo idejo, povezano z ustvarjanjem, slikanjem, izdelovanjem različnih izdelkov, se oglasite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Podjetniki v času velikonočnih praznikov ne smete pozabiti prilagoditi poslovanja svojim poslovnim partnerjem. Preverite, koliko dni imajo ob veliki noči prostih v naših sosednjih državah.

Gostinci pa morate biti pozorni na podaljšan obratovalni čas. Si ga brez dovoljenja pristojnega občinskega organa lahko privoščite tudi za veliko noč? Vse informacije dobite v prispevku Podaljšan obratovalni čas med prazniki.

Slovenske kokoši znesejo 1.000.000 jajc na dan

Po podatkih Statističnega urada (Surs) približno 1,7 milijona kokoši v Sloveniji znese povprečno milijon jajc dnevno. Stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji je visoka, skoraj 95-odstotna. To pomeni, da lahko domača proizvodnja jajc skoraj v celoti pokrije domačo potrošnjo (potrošnjo za krmo, hrano in potrošnjo v industriji).

jajcIzvoz jajc iz Slovenije je zato vedno večji od uvoza jajc v Slovenijo. V letu 2017 smo jih izvozili za 4,5 milijona evrov, uvozili pa za 2,7 milijona evrov. Največ jajc izvozimo na Hrvaško, sledita Avstrija in Madžarska. Uvozimo pa jih največ iz Litve, Italije in Latvije, in sicer prav v času praznovanja velikonočnih praznikov.

Za 10 kokošjih jajc odštejemo približno 1,7 evra

Jajca so se v slovenskih trgovinah v zadnjih 10 letih precej podražila, ugotavljajo državni statistiki. Od leta 2008 so se njihove cene dvignile skoraj za 40 odstotkov. V letu 2017 smo za 10 kokošjih jajc tako odšteli povprečno 1,7 evra.

Na leto v Sloveniji sicer za prehrano potrošimo skoraj 11 kilogramov ali 178 jajc na prebivalca. Surs je ob tem, kot zanimivost, dodal še podatek, da je v Sloveniji 77 oseb s priimkom Pirh.

>>> Bi radi delali na področju, ki vas res veseli? Priložnost za to, da se osvobodite službe, ki vas ne razveseljuje, oziroma da prenehate neuspešno iskati zaposlitev,  je samozaposlitev. Njene prednosti in slabosti spoznajte na našem brezplačnem izobraževanju! Ustanovitev podjetja oziroma registracija s.p. pa je pri nas hitra, enostavna in brezplačna.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja