Go to Top

Rok za uveljavitev pravic iz Megazakona: 19.4.2020

Rok, ki ga določa Zakon o ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, je 8 dni. To je rok, v katerem morajo delodajalci vložiti vlogo za uveljavitev povračila nadomestila plače za delavce za mesec marec 2020. Povračilo plače bodo delodajalci lahko uveljavljali za delavce, ki so zaradi epidemije na čakanju na delo oz. zaradi razlogov višje sile dela ne morejo opravljati.   

Informativni izračun plače

Ali želite, da pravni ali davčni svetovalec preverita ali izpolnjujete pogoje po Megazakonu? Potrebujete pomoč pri vložitvi vloge za uveljavitev povračila nadomestila plače za delavce za delo v marcu 2020? Ne odlašajte, rok se namreč izteče 19.4.2020!

Zakon o ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo določa kratek rok!

Delodajalci, potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz megazakona? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zakon o ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, določa kratek rok za uveljavitev povračila nadomestila plače za mesec marec 2020.

Zakon določa, da lahko delodajalci za delavce, ki so jih napotili na čakanje na delo doma oz. za delavce, ki so bili odsotni z dela zaradi razloga višje sile, uveljavljajo povračilo nadomestila plače in oprostitev prispevkov za nazaj. To pomeni, da lahko delodajalci od razglasitve epidemije COVID-19 v Republiki Sloveniji, to je od vključno 13.3. 2020 do 31.3. 2020 uveljavljajo, povračilo nadomestila plače.

Izplačujete minimalno plačo? Preverite izračune, ki jih je pripravila naša računovodja po določbah megazakona!

Vloga za uveljavitev povračila nadomestila plače se vloži na Portalu za delodajalce, na spletni strani Zavoda za zaposlovanje. Rok za vložitev povračila nadomestila plače za delavce, ki so bili na čakanju na delo oz. ki zaradi razloga višje sile dela niso opravljali, je 8 dni od uveljavitve zakona. Rok se izteče 19.4. 2020.

Delodajalci, veste kaj izplačilo kriznega dodatka ter odločitev za ukrep čakanje na delo pomeni za vaše stroške?

Za koga velja rok, 8 dni?

Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom je prepovedal ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Začasno so prepovedane dejavnosti kot so npr. nastanitvene storitve, gostinske storitve, velnes storitve, športno rekreacijske storitve, kinematografske storitve, kulturne storitve, frizerske storitve, kozmetične storitve, pedikerske storitve, storitve iger na srečo.

Delodajalci, se zavedate kaj odločitev, da boste izkoristili ugodnosti Megazakona, dejansko pomeni za vaše nadaljnje poslovne odločitve?

Mnogi delodajalci so zaradi odloka oz. pomankanje naročil in povpraševanj delavce napotili na začasno čakanje na delo doma. Nekateri pa zaradi zaprtja vrtcev in šol dela niso mogli opravljati.

V času čakanja na delo doma delavcu pripade nadomestilo plače v višini 80 % osnove. Osnova je povprečna mesečna plača delavca za polni delovni čas v zadnjih treh mesecih. Enak odstotek plače v skladu z novim Megazakonom pripada tudi delavcem, ki zaradi razloga višje sile, dela niso opravljali.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Pravniki podjetja Data d.o.o.redno spremljamo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Pripravimo vam vso potrebno dokumentacijo, ki jo nalaga »Megazakon«, za uveljavljanje pravic in skrbimo, da rok ni zamujen. Prav tako vas opozorimo na vse pogoje, ki jih morate izpolnjevati, v kolikor želite uveljavljati to pravico. Seznanimo vas tudi z vsemi podrobnostmi, da vračanje prejete pomoči ne bo potrebno. 

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja