Go to Top

Rast napovedana za EU in pozitivna tudi drugod po svetu – zanimivo za vse slovenske izvoznike

Vsem državam Evropske Unije se napoveduje sedmo zaporedno leto rasti. Rast BDP Evro območja je za 2019 še vedno pozitivna in nespremenjena je tudi predvidena ocena rasti, ki ostaja pri 1,2 %. Za 2020 je stopnja rasti popravljena na 1,4 %. Za države EU pa je predvidena rast 1,4 % v 2019 in 1,6 % v 2020. Za države v območju EU je napovedano predvsem robustno delovanje trga dela in močna potrošnja. Podatki kažejo, da je pravi čas za odprtje podjetja, torej za ustanovitev d. o. o. ali odprtje s. p.

Pravni nasvet

Višjo rast v 2020 je moč pripisati delno večjemu številu delovnih dni, domestični potrošnji, predvsem potrošnji gospodinjstev, in močnemu trgu dela. Napovedana je še vedno padajoča stopnja brezposelnosti, rastoče plače in relativno nižje cene energentov. Napovedana je porast kreditiranja podjetij zaradi »bolj ohlapnih« finančnih razmer na trgu.

Kaj botruje rasti v EU članicah?

Iščete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Rast v Evro območju je bila v prvem četrtletju celo višja od pričakovane- predvsem zaradi začasnih faktorjev, kot je mila zima, ponovna rast v avtomobilskem sektorju, stimulativna fisikalna politika. Rasti so sicer botrovali tudi negativni eksterni faktorji, kot je globalne trgovinske frikcije in signifikantna politika nesigurnosti.

Evro območje se v napovedi lahko tudi ponaša z znižano stopnjo inflacije, predvsem zaradi nižjih cen nafte in rahlo šibkejšim ekonomskim izgledom. Tako je v letih 2019 in 2020 inflacija (harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin) v Evro območju predvidena pri 1,3 %, v Evropski Uniji pa 1,5 % v 2019 in 1,6 % v 2020.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Kakšne so napovedi za rast drugod po svetu?

IMF napoveduje rast svetovnega BDP pri bolj stanovitni stopnji, v okolici 3 % v letu 2019. Napovedana rast BDP se bo upočasnila za Združene države. Napovedano je zmerno ohlajanje gospodarstva za Kitajsko in to navkljub napovedanem razdolževanju podjetij. Upočasnjevanje svetovnega gospodarstva je označeno s strani strokovnjakov kot »zdravo« in »razumno«.

Indija, kot država z velikim deležem globalne proizvodnje, naj bi tudi v 2020 nadaljevala ekspanzivno gospodarsko rast, z napovedano »zdravo« stopnjo rasti BDP PRI 7,5 %. Za Indijsko gospodarstvo je napovedano, da bo v letu 2020 celo prehitela gospodarstvo Združenega kraljestva.

Tudi v Rusiji ostajajo znaki (nižje) stopnje rasti in to navkljub sankcijam. Rast BDP-ja je predvidena v prihodnjem letu na stabilnem nivoju pri 1,5 %.

Kljub pozitivnim napovedim ostajajo nekatere neznanke

Med neznanke, ki lahko vplivajo na ekonomsko rast ostajajo Brexit, trgovinski nesporazum ZDA-Kitajska, normalizacija obrestnih mer v ZDA in upočasnitev Indijskega gospodarstva.

Informativni izračun plače

Ste se za posel v tujini že oglasili na posvetu pri našem davčnem svetovalcu?

Tudi pri našem podjetju, Data d.o.o., nudimo davčne in računovodske storitve tudi za izvoznike in v primeru širjenja Vašega posla v tujino, omogočamo obdelavo ključnih izhodišč za posel iz davčnih vidikov. Naše stranke imajo ob sklenjeni pogodbi za vodenje računovodstva tudi ugodnosti pri koriščenju svetovanja pri našem davčnem strokovnjaku. Nudimo tudi cel nabor računovodskih paketov, kjer so vključena davčna ali pravna svetovanja na mesečni ravni. V kolikor pa potrebujete pravni nasvet, pa pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja