Go to Top

Računi v tujini, dolgovi doma

Računi v tujini so bili predmet analize Finančne uprave RS. Ta je pokazala, da ima 105 davčnih zavezancev v Sloveniji skupno okoli 5 milijonov evrov davčnega dolga, v tujini pa čeden kupček na računu.

Med njimi so tudi davčni dolžniki in zavezanci, ki se doma uvrščajo v najnižji dohodninski razred. Računi v tujini so pri nekaterih kar zajetni. Rekorder ima na računu skoraj 7,6 milijona evrov.

Finančna uprava je septembra lani iz 40 držav prvič samodejno pridobila podatke o računih Slovencev v tujini. Letos poteka izmenjava finančnih podatkov še z 90 državami. Prvič prejemajo podatke iz nekaterih zanimivih držav, denimo iz Švice, Avstrije, Rusije, Brazilije, Avstralije, Monaka… FURS prejete podatke o računih v tujini za vsakega zavezanca posebej primerja s podatki v svojih registrih. V primeru razhajanj zavezance pozove k razjasnitvi zadev in k prijavi nenapovedanih prihodkov in drugih podatkov za nazaj.

Plačilni računi iz tujine morajo biti namreč prijavljeni Finančni upravi RS. Tako določa Zakon o finančni upravi v svojem 49. členu. Na FURS pojasnjujejo, da mora zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, o tem finančno upravo obvestiti v osmih dneh od odprtja računa. Kako prijaviti račun v tujini, smo že pisali.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na [email protected].

V primeru ugotovljenih kršitev namreč lahko FURS kršitelje kaznuje. Globe se gibljejo med 200 in 1200 evri za fizične osebe, med 800 in 10.000 evri za samostojne podjetnike ter med 1200 in 30.000 evri za pravne osebe.

Na Finančni upravi pravijo, da so zavezanci resno sprejeli opozorilo o samoprijavi. Leta 2015 so zabeležili 17.166 samoprijav, letos do aprila pa 41.254. Število samoprijav se je zelo povečalo, ko je prišlo do izmenjave podatkov med državami.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Za sveže podjetnike smo pripravili seminar, na katerem predstavljamo vse zahteve, ki jih prinaša vodenje lastnega podjetja. Ker boste vse informacije dobili na enem mestu, se boste lahko brez skrbi posvetili svoji poslovni dejavnosti.

V Sloveniji revež, v tujini milijonar

računi v tujiniIzpostavljamo nekaj konkretnih primerov:

  • fizična oseba ima v Sloveniji minimalne dohodke (torej največ 638 evrov mesečno), na računu v tujini pa 7,6 milijona evrov;
  • fizična oseba ima v Sloveniji minimalne dohodke in je na račun v tujini prejela 206.000 evrov dividend (tega dohodka ni prijavila);
  • davčni zavezanec v Sloveniji je v tujini prejel 3,4 milijona evrov drugih dohodkov,
  • davčni zavezanec v Sloveniji je v tujini prejel 917.000 evrov bruto od prodaje finančnih sredstev.

Na FURS poudarjajo, da zgolj podatek o visokem znesku na računu v tujini kljub nizkim dohodkom v Sloveniji ne pomeni, da je prišlo do davčne utaje. Treba je vzpostaviti kontakt z zavezanci in jih prositi za pojasnila. Ugotavljajo, da gre pogosto za starejše osebe, ki so tekom svojega življenja ustvarile neko premoženje v tujini, od tega takrat plačale davek, zdaj pa v Sloveniji prejemajo pokojnino. Veste, kdo se bo lahko upokojil v letu 2018?

Seveda se pojavlja tudi vprašanje, ali bodo tudi ponovno preverili upravičenost teh zavezancev do socialnih pomoči, ki jih morda prejemajo v Sloveniji. Na FURSu pravijo, da so se usmerili na zavezance, ki so najbolj tvegani z vidika neplačevanja davka. A gotovo bodo informacije o računih v tujini zanimive tudi za organe, ki odločajo o socialnih transferjih.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Za vse, ki so računi v tujini samo sanje, pripravljamo brezplačen seminar o tem, kako zaslužiti s svojim hobijem ali idejo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja