Go to Top

Premik ure – Podjetniki ali ste pripravljeni?

Premik ure na zimski čas se bo zgodil zadnjo nedeljo v tem mesecu. Iz sobote (26.10.) na nedeljo (27.10) bomo opravili premik ure za eno uro nazaj. Vas zanima kako skladno z zakonom urediti prerazporeditev delovnega časa? Naši izkušeni pravni strokovnjaki Vam pri tem svetujejo in pripravijo vso potrebno dokumentacijo.

Informativni izračun dohodnine

Dogodek vsako leto razburi državljane Evrope. Sprašujemo se, čemu sploh še služi premik ure. Je res boljši izkoristek dnevne svetlobe? So zato šolarji bolj pridni, ker je pouk v času dnevne svetlobe? Je res, da podjetja prihranijo pri stroških energije in bolje izkoristijo svetli del dneva? Kako pa premik ure vpliva na ljudi?

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Zakaj je sploh potreben premik?

V Sloveniji se je poletni čas pričel uporabljati 27. marca 1983. Podlaga je bil Zakon o računanju časa, ki je bil skoraj pol leta pred tem sprejet v skupščini Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Premik ure je bil uveden:

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

  1. ker naj bi pripomogel k prihranku energije,
  2. več svetlobe pa naj bi zmanjšalo število prometnih nesreč in kriminala,
  3. pozitivne učinke pa naj bi beležilo tudi gospodarstvo.

Tako so z namenom zmanjšanja porabe energentov in boljšega izkoristka svetlega dneva izvedli prvi premik ure po drugi svetovni vojni v Avstriji in Nemčiji. V Sloveniji pa uro prestavljamo v skladu z evropsko direktivo, ki ureja tovrstno področje.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Argumenti za ukinitev premikanja ure

Premik ure naj bi dokazano botroval zdravstvenim težavam in povečeval tveganje za nesreče v prometu, na delovnih mestih in večal administrativne stroške podjetij. Prihranka porabe energije naj ne bi bilo. Znanstveniki  so zgotovili, da  premik ure zmoti cirkadialni ritem. Slednje vodi v motnje spanja in koncentracije, v nekaterih primerih pa botruje tudi depresiji.

Pravni nasvet

Leta 2021 konec premikanja ure

Dobra novica  je, da je pristojni odbor Evropskega parlamenta  v Bruslju sprejel predlog, da bi v Evropski uniji premikanje ure ukinili leta 2021. Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Na seji odbora je za ukinitev premikanja ure leta 2021  glasovalo 23 članov parlamentarnega odbora za turizem in promet, 11 jih je bilo proti, nihče pa ni bil vzdržan.

Premik ure pri podjetnikih je že utečena zadeva

Podjetniki vedo, da večina operacijskih sistemov v današnjih računalnikih in mobilnih telefonih opravi obe spremembi časa samodejno. To pa ne velja za večino drugih elektronskih naprav z vgrajeno uro, ki jih je potrebno premikati ročno.  Zato se lahko zgodi, da kakšna stenska ura v podjetju še lep čas, ko se opravi premik ure na zimski čas, ostaja v poletnem času.

Odločitev držav za kateri, poletni ali zimski čas, se bodo odločile in kaj odločitev o izbiri časa pomeni za poslovanje podjetij v določenih panogah, bomo spremljali in vas podjetniki o tem obveščali v naših novicah.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja