Go to Top

Davčno potrjevanje računov za prodajo storitev preko avtomatov

Na Finančno upravo RS (Furs) smo se obrnili z vprašanjem, kako je urejeno davčno potrjevanje računov za prodajo storitev preko avtomatov.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Vse o poslovanju na enem mestu!

Več informacij

Kot so nam pojasnili, se Pojasnilo št. 309 na spletni strani Furs nanaša na izdajanje računov za prodajo storitev preko avtomatov. Gre za vprašanje, ki ga je na Furs poslal zavezanec; zanimalo ga je, če je pravilno, da mora zavezanec po opravljeni storitvi na plačilnih avtomatih samoiniciativno izdati račun. To pomeni, da mora avtomat za prodajo storitev, ko so izpolnjeni pogoji za izdajo računa, izdati račun brez dodatnega posredovanja kupca oziroma brez, da bi moral kupec s pritiskom na tipko zahtevati izpis račun, pojasnjujejo.

Prijava na izobraževanje

Potrjevanje računovZavezanci morajo račune za prodajo storitev preko avtomatov pošiljati v davčno potrditev, če so le-ti plačani z gotovino (z bankovci oz. kovanci, s plačilnimi karticami, s čeki …).

V skladu z osmim odstavkom 7. člena Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) lahko zavezanec račun za opravljene storitve preko avtomata izda brez EOR oznake.

Podatke o računu mora v takšnem primeru posredovati v potrjevanje najkasneje v desetih delovnih dneh od dneva izdaje računa, preko spletnega servisa za davčno potrjevanje računov.

Davčni organ naknadno poslanim podatkom o računu dodeli EOR oznako in jo pošlje zavezancu kot potrdilo o prejemu naknadno poslanih podatkov o računih.

Prijava na izobraževanje

V prehodnem obdobju, do 31.12.2022, lahko zavezanci določajo ZOI oznako na računih za prodajo storitev preko avtomatov na poenostavljen način, brez uporabe namenskega digitalnega potrdila. Način poenostavljenega določanja ZOI oznake v prehodnem obdobju je opisan v tehničnih specifikacijah za davčno potrjevanje računov.

Na Furs smo se obrnili z vprašanjem, kako je urejeno potrjevanje računov za prodajo storitev preko avtomatov.

Klikni in deli

V istem prehodnem obdobju, do 31.12.2022, na računih za prodajo storitev preko avtomatov ni treba izpisovati ZOI oznake v obliki kode, pojasnjujejo na Fursu.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na [email protected].

Dodajo še, da kljub temu, da ZOI oznaka na računih ni navedena v obliki kode, lahko kupci preverijo, če je račun potrjen pri FURS. V aplikaciji »Preveri račun« izberejo možnost »Ročni vnos« in vpišejo ZOI oznako, ki je na računu navedena v tekstovni obliki.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja