Go to Top

Potrjevanje računov iz vezane knjige le še enkrat na mesec

Temeljna sprememba predlagane novele Zakona o davčnem potrjevanju računov je uvedba trajne možnosti za zavezanca, da se prosto odloči o tem, kako bo opravil davčno potrjevanje računov pri gotovinskem poslovanju. Zavezanec se bo torej lahko odločil, ali bo postopek izvajal z elektronsko napravo ali z uporabo vezane knjige računov.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Imate vprašanja vezana na potrjevanje računov? Vse odgovore dobite na Abecedi poslovanja!

Več informacij

Cilj davčnih sprememb, ki ji je nedavno predstavilo Ministrstvo za finance, je, med drugim, najti administrativno ugodne rešitve za male davčne zavezance. S tem namenom na ministrstvu predlagajo, da se lahko vezana knjiga računov uporablja tudi po izteku prehodnega obdobja oziroma po 31. decembru 2017. Vsem zavezancem bo torej omogočen izbor tako načina izdaje, kot načina za potrjevanje računov tudi po izteku letošnjega koledarskega leta.

Izdaja davčno potrjenih računov pri gotovinskem poslovanju z uporabo vezane knjige računov je namenjena predvsem:

potrjevanje računov

  • majhnim zavezancem, ki jim nakup elektronske naprave za izdajo davčno potrjenih računov predstavlja večje finančno breme;
  • zavezancem, ki pri poslovanju izdajo manj gotovinskih računov;
  • zavezancem, ki poslujejo na območjih brez dostopa do spleta ali izdajajo račune na različnih lokacijah v okviru terenskega dela.

Če niste prepričani, kakšen način za potrjevanje računov bi ustrezal vaši podjetniški dejavnosti, se lahko obrnete na strokovnjake podjetja Data. Ti vam bodo ustrezno svetovali že preden opravite postopek za ustanovitev podjetja. Preverite ponudbo za davčno svetovanje, ali pa se udeležite katerega izmed izobraževanj, denimo Abeceda poslovanja in Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Prijava na izobraževanje

Več časa za potrjevanje računov

Vsak račun, ki se izda iz vezane knjige računov, je treba nakladno davčno potrditi, kar ni nič novega. Za davčno potrjevanje računov pa boste po novem imeli več časa. Trenutno velja, da je treba izdani račun potrditi v roku desetih delovnih dni od njegove izdaje. Po uveljavitvi nove zakonodaje, pa boste morali za potrjevanje računov poskrbeti najkasneje do desetega dne v mesecu, ki sledi mesecu izdaje računa.

Kot pojasnjujejo na Ministrstvu za finance, se bo s podaljšanjem roka za sporočanje podatkov davčnemu organu zavezancem omogočila bolj učinkovita organizacija dela in poslovanja. Potrjevanje računov Finančni upravi RS (FURS) bo namreč treba opraviti le enkrat mesečno in ne več vsakih deset dni.

Obenem pa zakonodaja predlaga, da se imetnikom tako izdanih računov podaljša čas za njihovo spletno preverjanje. In sicer s 30 na 60 dni od dneva izdaje računa.

Če ste eden izmed t. i. malih zavezancev, vam utegne koristiti Fursova spletna aplikacija miniBlagajna, o kateri smo že pisali – Uporaba mobilne aplikacije miniBlagajna še enostavnejša.

Prijava na izobraževanje

Predvidene so milejše kazni

Zavezanec je dolžan, preden začne izdajati račune pri gotovinskem poslovanju in opravljati davčno potrjevanje računov, sprejeti interni akt. Z njim med drugim določi, na kakšen način bo izdajal račune in kako jih bo potrjeval.

Če bo v primeru inšpekcijskega nadzora ugotovljeno, da tega ni storil, se bo to po novem obravnavalo kot davčni prekršek in ne več kot hujši davčni prekršek. Kazen za samostojnega podjetnika je v tem primeru najmanj 1.500 evrov, za pravno osebo pa najmanj dva tisoč evrov.

Vezana knjiga računov se še vedno pogosto uporablja

Po podatkih FURS za izdajo računov 17.663 (33 odstotkov) zavezancev še vedno uporablja tudi vezano knjigo računov. Od tega 11.735 (22 odstotkov) pa izključno vezano knjigo računov. To pomeni, da račune izpišejo le ročno. Skupaj ti zavezanci izdajo zelo malo računov, lani denimo 3,4 milijona, kar predstavlja 0,3 odstotke vseh izdanih računov, so nam povedali na FURS. Več o vezani knjigi računov pa si lahko preberete v prispevku Vezana knjiga računov ostaja v uporabi.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja