Go to Top

Poslovni načrt podjetja – brez njega ste mrzli bolj kot sibirski zrak

Čeprav pogled skozi okno razkriva vse prej kot sibirsko vreme, vam prav toplo polagamo na srce, da si izdelate “osebno izkaznico” v svet podjetništva in naredite poslovni načrt podjetja.

izobraževanje

Kako pripraviti uspešen poslovni načrt?

Če si želite nepovratnih sredstev in uspešne predstavitve pred banko in drugimi investitorji, ne potrebujete nič drugega kot dober poslovni načrt podjetja.

Več informacij

Dandanes je ustanovitev podjetja, katerekoli oblike, relativno hitra in enostavna zadeva. Dobimo idejo, imamo nekaj vložkov – ali pa tudi nič – obiščemo DATO, kjer dobro VEMo, kaj potrebujete za registracijo podjetja – in podjetje je vaše. Mnogi se, na žalost, še ne zavedajo povsem dobro, da je za uspešno in konkurenčno poslovanje treba imeti ne le atraktivno ime in očem prijeten logotip, temveč tudi nekaj papirologije – poslovni načrt podjetja. Steve Jobs se je tega dobro zavedal.

Poslovni načrt podjetja oziroma brez njega ste suhi bolj kot pesek v puščavi!

Klikni in deli

Poslovni načrt podjetja – zakaj že?

Priprava poslovnega načrta je potrebna za to, da bodoči podjetniki temeljito preverijo svojo podjetniško idejo, opredelijo vizijo podjetja, njegovo poslanstvo in cilje ter določijo strategijo poslovanja svojega bodočega podjetja.

poslovni načrt podjetjaSestavine poslovnega načrta 

Uvodoma opišemo poslovno idejo, predstavimo proizvod oziroma storitev, ki jo ponujamo. Predstavimo tudi, kakšna je sama panoga ter kakšni so trendi. Nadalje opišemo SWOT analizo, opišemo, kakšni so naši cilji, vizija in poslanstvo. Pomemben del načrta so tudi analiza trga, konkurence ter trženjski splet (izdelek, cena, promocija, distribucija), ki so jedro poslovnega načrta. Brez finančnega plana seveda ne bo šlo – napisan mora biti za obdobje petih let, opisano pa mora biti tudi, kako boste finančna sredstva pridobili. Napisati moramo tudi nekaj o kadrih in sami organizaciji podjetja, ne izpustite pa niti poglavja o kritičnih tveganjih in problemih, na katere lahko naletite v času poslovanja.

izobraževanje

Do enostavnega poslovnega načrta že v 4 urah

Poslovni načrt podjetja lahko pod mentorstvom DATINEGA strokovnjaka naredite že v pičlih štirih urah!

Več informacij

Kako bi svojo poslovno idejo razložili babici?

Ker se veliko podjetnikov in tistih, ki bi radi to postali, ne zaveda pomembnosti poslovnega načrta, vas opozarjamo na nekaj bistvenih (in žal pogostih) napak v poslovnem načrtu.

  • Nejasnost: »Kako bi svojo poslovno idejo razložili stari mami« naj bo pravilo, ki se ga držite skozi pisanje vašega poslovnega načrta. Bodite strokovni, vendar jasni. Znate pisati v “projektnem jeziku”? 
  • Dolžina: Ne pišete novele ali doktorske dizertacije. Bodite kratki in jedrnati, kolikor se le da.

Morda vas zanima tudi, kdaj je najprimernejši čas za pripravo poslovnega načrta ali pa se sprašujete, zakaj je ta sploh tako pomemben?

  • Slovnične napake: Lektorji in jezikovni puristi resda vašega poslovnega načrta ne bodo vzeli pod drobnogled, kljub vsemu pa morate v načrtu dajati občutek, da ste pismeni, vešči posla in predvsem to, da veste, o čem pišete in kaj počnete. Predvsem pa je pomembno, da je poslovni načrt napisan v atraktivni in vizualno privlačni obliki!
  • Nerealni cilji: balansirajte med raziskavami in realnimi pričakovanji. Slabo izvedena raziskava lahko vodi do velikega razočaranja, medtem ko so nerealni cilji lahko tako posledica slabo izvedene raziskave kot tudi prevelikih apetitov.

V kolikor bi pri izdelavi poslovnega načrta potrebovali strokovno pomoč, se lahko za plačljivo svetovanje naročite tudi v našem podjetju. Svetovalci specialisti se bodo pogovorili z vami in vas usmerjali pri izdelavi poslovnega načrta. Za več informacij lahko pokliče na 01 600 1530 ali nam pišete na [email protected]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja