Go to Top

Poslovni kredit – kaj potrebujejo podjetja, da ga pridobijo?

Poslovni kredit je že od nekdaj ključna metoda, ki se jo podjetja polastijo, da si omogočijo nadaljnjo rast in razvoj. Z njimi podjetja lahko financirajo večje projekte in posegajo po rasti, ki jim drugače ne bi bila dosegljiva. Kaj pa morajo podjetja naredite, da prepričajo banko, da jim odobrijo poslovni kredit?

Se podajate v podjetniške vode in vas zanima ustanovitev podjetja? V podjetju Data vam lahko ponudimo vse od računovodskih storitev do podjetniškega svetovanja! Pokličite 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja.

Informativni izračun plače

Poslovni kredit – banka bo ustvarila bonitetno oceno

Podjetja, ki želijo pridobiti poslovni kredit, morajo najprej prestati temeljito analizo svojega poslovanja s strani bank. Te seveda želijo poskrbeti, da se podjetje ne bo znašlo v situaciji, ko ne bo več zmožno odplačevati posojila. To banke naredijo tako, da najprej pregledajo analizo bilance stanje, izkaz poslovnega izida in pa izkaz denarnega toka.

S pregledom teh dokumentov, banka odkrije:

  • Plačilno sposobnost podjetja: banka dobi dokaz, da podjetje lahko upravlja svoje tekoče obveznosti;
  • Kontrolo aktive: banka preveri kako podjetja upravlja s terjatvami in zalogami;
  • Kontrolo pasive: tu banke preveri raven zadolženosti podjetja in razne obveznosti do dobaviteljev;
  • Dobičkonosnost;
  • Pričakovani denarni tok;
  • Itd.

Banke se s pregledom teh dokumentov podrobno seznanijo s finančnimi realnostmi podjetja. Kaj pa sledi, če se v banki odločijo, da je podjetje doseglo primerne finančne rezultate?

Ustanovite podjetje s pomočjo podjetja Data!

podjetniško svetovanjeKakšen regres vas čaka v 2023?

Poslovni kredit – v naslednjem koraku razložimo razlog za potrebo po kreditu

V naslednjem koraku pri pridobivanju poslovnega kredita morajo podjetja izpolniti obrazce, ki so po navadi na voljo kar na spletnih straneh bank. V te obrazce morajo vpisati vse pomembne informacije o poslovnem kreditu. To pomeni, da morajo razkriti:

  1. podatke o višini kredita;
  2. podatke o času trajanja kredita;
  3. podatke o številu in višini mesečnih obrokov;
  4. podatke o namenu črpanja kredita;
  5. podatke o tem, kako podjetje namerava plačevati mesečne obroke;
  6. podatke o zavarovanju kredita.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Poslovni kredit – kakšne rezultate iščejo banke?

Pri odobravanju poslovnih kreditov se banke osredotočajo predvsem na stabilnost podjetja in na potencialne šibke točke, ki bi morda lahko zmotile poslovanje. To na primer pomeni, da imajo banke raje podjetja, ki se ne zanašajo na eno samo veliko stranko ali pa na enega glavnega dobavitelja. Takšna raven odvisnosti lahko pogosto pripelje do nestabilnosti.

Hkrati banke tudi gledajo poslovno zgodovino podjetja. Novonastala podjetja zaradi tega veliko težje dobijo poslovni kredit kot pa podjetja z dobrim ugledom. Hkrati pa je treba tudi imeti v mislih ljudi na vodilnih mestih v podjetju – podjetja z dolgoročno zaposlenimi, ki so dokazali svoje vodstvene kvalitete imajo vedno boljšo priložnost, da pridobijo poslovni kredit.

Vas zanima ustanovitev s.p. ali d.o.o.? Odprite podjetje s pomočjo podjetja Data. Pokličite 01/600-1530 in se obrnite na naše podjetniške svetovalce ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja