Go to Top

Poreklo blaga – novosti s 1.1.2020!

Poreklo blaga - novosti s 1.1.2020! - Data d.o.o.

Poreklo blaga in sistem registriranih izvoznikov

Poreklo blaga je izredno pomembno za potrebe trgovanja z blagom v EU in iz EU. S 1. januarjem 2020 so na tem področju uvedene novosti. Novost predstavlja sistem registriranih izvoznikov, "REX".

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Potrebujete davčni, pravni ali računovodski posvet pred izvoznim poslom? Povprašajte po ponudbi za svetovanje pri našem strokovno usposobljenem kadru. Pr podjetju DATA d.o.o. imamo strokovne kadre za vsako stopnjo ali nivo rasti podjetja in podjetnika in pri tem tudi, ko podjetje vstopa na nove trge ali prične na njih izvažati. Že skoraj trideset let na trgu nudimo podporo in storitve podjetnikom!

Informativni izračun plače

Zakaj je poreklo blaga pomembno za FURS?

Poreklo blaga za FURS predstavlja gospodarsko nacionalnost blaga. Poreklo blaga je poleg carinske vrednosti in tarifne oznake tisto kar vpliva na carinsko obravnavo pri uvozu. Enotna pravila o poreklu veljajo na nivoju EU in so usklajena s članstvom v WTO in obveznostmi iz Kjotske konvencije iz leta 1997.

PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Informativni izračun za normirance

 

Pravila EU poznajo dva porekla: nepreferencialno in preferencialno poreklo blaga!

Preferencialno poreklo blaga pomeni da, ob izpolnitvi določenih pogojev, se pri uvozu uporablja preferencialna carinska stopnja. Ti pogoji v splošnem pomenijo zahtevo, da je blago v celoti pridobljeno ali je bilo podvrženo posebej določeni obdelavi oziroma predelavi.  Sporazumi sklenjeni med EU in nekaterimi državami (skupinami držav), pomenijo preferencialne tarifne ukrepe v primeru uvoza iz teh držav.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Nepreferencialna pravila o poreklu, za razliko od preferencialnih, ne prinašajo nobenih ugodnosti pri uvozu v EU. Nepreferencialno poreklo blaga je podvrženo različnim ukrepom trgovinske politike, kot proti-dumpinške dajatve, zaščitni in povračilni ukrepi, trgovinski embargo ipd., ali tarifnim kvotam.

Poreklo je izjemno pomembno pri izvozu v tretje države!

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

S 1.1.2020 smo začeli uporabljati sistem registriranih izvoznikov oz. »sistem REX«!

S 1.1.2020 uporaba omenjenega sistema »REX« pomeni, da se lahko za dokazovanje preferencialnega porekla blaga v čezmorskih državah in ozemljih ali v EU  sestavi samo še izjava o poreklu v skladu s spremembo sklepa o pridružitvi. Izjava mora biti sestavljena v skladu s Dodatkom IV spremembe sklepa o pridružitvi in to bodisi v angleškem ali francoskem jeziku. Kot taka je lahko sestavljena na katerem koli trgovinskem dokumentu iz katerega je mogoče prepoznati zadevnega izvoznika in poreklo blaga. V primeru preseganja vrednosti izdelkov v pošiljki nad 10.000 evrov lahko izjavo sestavi le registrirani izvoznik, drugače pa tudi neregistriran.

 

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.

SPOT

 

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

  1.  
 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja