Go to Top

Popoldanski s. p. lahko zaposluje za polovični delovni čas!

Popoldanskega s. p. ne morete odpreti, če ste sami zaposleni za krajši delovni čas od polnega, če pa imate pogoje za registracijo popoldanskega s. p., pa lahko kot delodajalec zaposlujete delavce tudi za polovični delovni čas.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Samozaposlitev prinaša svobodo, izzive, večje dohodke, a tudi večjo negotovost, neurejen delovnik in marsikatero drugo tegobo, s katero se zaposleni ne spopadajo.

Več informacij

Popoldanski s. p. se, kot smo že večkrat pisali, od rednega s. p. pravnoformalno v ničemer razlikuje. Gre le za drugačno – v tem primeru nižje – plačevanje prispevkov. Zaradi povišanja pavšalnih prispevkov za zdravstveno zavarovanje (ZZ) so skupni prispevki, ki jih mora mesečno plačevati popoldanski s. p., letos višji. Od 1. januarja 2017 dalje znašajo 65,67 evra. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ostaja enako visok kot lani (32,43 evra), prispevek za ZZ pa po novem znaša 33,24 evra.

Prijava na izobraževanje

polovični delovni časPopoldanski s. p. namreč lahko odpre le oseba, ki je že pri nekem drugem delodajalcu zaposlena za polni delovni čas, to je za 40 ur na teden. Če ste zaposleni za krajši delovni čas od polnega, popoldanskega s. p. ne morate registrirati. Prav tako popoldanskega s. p. ne morate odpreti, če delate za skrajšan delovnik zaradi starševstva.

Popoldanski s. p. tako lahko, prav tako kot redni s. p., zaposluje za polni ali pa za krajši delovni čas od polnega. Prav tako obe obliki samozaposlitve nista omejeni z zaslužkom, pri obeh oblikah pa vam lahko pomaga tudi družinski član v okviru kratkotrajnega dela.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na [email protected]!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Zaposlitev za krajši delovni čas

Zaposlitev za polovični delovni čas pomeni zaposlitev za 20 ur na teden. Za prvih 20 ur vam prispevke plačuje delodajalec, v tem primeru oseba, ki ima popoldanski s. p., za preostalih 20 ur pa mora oseba oziroma zaposleni poskrbeti sam (oziroma njegov drugi delodajalec). Enako velja, če delavca v vašem popoldanskem s. p. zaposlite za npr. 15 ur; delodajalec namreč plačuje prispevke le za čas, ko delavec dela zanj, četudi je to manj kot polnih 8 ur na dan oziroma 40 ur na teden. Preberite si tudi o tem, kako lahko samostojni podjetnik sodeluje z drugim s. p.?

Prijava na izobraževanje

Prijava delavca v zavarovanje

Za čas, ko bo delavec pri vas zaposlen, pa ga morate prijaviti v zavarovanje. To lahko uredi tudi na VEM točki DATA. K nam prinese podpisano pogodbo o zaposlitvi in podatek, kaj je po izobrazbi njegov bodoči zaposleni. Podjetniški strokovnjaki nato izpolnijo prijavo v zavarovanje z M1 obrazcem, podjetnik to vlogo podpiše in nato s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) po klasični pošti na naslov podjetja dobi Potrdilo o prijavi v zavarovanje delavca. Kopijo potrdila izroči delavcu, en izvod računovodji, original pa hrani v kadrovski mapi delavca. Pred nastopom dela pa delavca pošlje še na usposabljanje iz varstva pri delu in na zdravniški pregled. Več: Popoldanski s. p. in zaposlitev delavca. Spomnimo, tudi spremembo zavarovanja (obrazec M3) lahko opravite na VEM točki DATA.

Prijava na izobraževanje

Popoldanski espe prinaša nizke pavšalne prispevke, pri vašem delu vam lahko pomaga družinski član (t. i. kratkotrajno delo), tovrstna oblika samozaposlitve pa je primerna za vse tiste, ki vam poleg redne službe kreativna svoboda in dodatni zaslužek nekaj pomenita.

Imate vprašanje v zvezi s pogodbami o zaposlitvi in samozaposlovanju? Vas mika registracija lastnega podjetja? To lahko kadarkoli opravite na VEM točki DATA! Rezervirajte si svoj termin na [email protected] ali nas kadarkoli pokličite na 01 600 1530, naši podjetniški svetovalci vam bodo rade volje priskočili na pomoč!

Morda vas zanima tudi:

Prijava na izobraževanje

Komentarjev (5)

 • keja lan 3. maja 2017 - 16:43 Odgovori

  Ali sta popoldanski s.p. in skrajsan delovnik nezdruzljiva po novem? A ni bilo to se nedavno mozno? (leta 2013 ali 2014)

 • keja lan 3. maja 2017 - 16:44 Odgovori

  ni natancno: skrajsan delavnik zaradi starsevstva, to me zanima

  • Dominika Ahačič 4. maja 2017 - 14:02 Odgovori

   Spoštovani,
   zahvaljujemo se vam za vprašanje. Na pristojnem ministrstvu so nam odgovorili, da sta nezdružljiva, tako da bi sicer lahko imeli odprt s.p. (imenovali bi nekoga za prokurista) a vi nebi mogli delati preko s.p.-ja. Za vsa nadaljnja vprašanja vam lahko ponudimo svetovanje. Za ponudbo nam pišite na [email protected] ali nas pokličite na telefon 01/6001-530.
   Lep pozdrav, DATA d. o. o.

 • Julija Krivic 30. Septembra 2017 - 11:09 Odgovori

  Pozdravljeni,
  zanima me v primeru, da oseba, ki je zaposlena za 40 ur tedensko odpre popoldanski sp., zaposli neko drugo osebo za polovični delovni čas, ki bi zanj opravljala delo, koliko bi znašali vsi stroški za zaposlenega (polovični delovni čas). To se pravi, zanima me koliko bi poleg teh 65 eur na mesec prišli stroški za polovični delovni čas zaposlenega pri osebi, ki ima popoldanski sp.
  Najlepša hvala za odgovor.
  Lep dan

  • Manca Borko Grimšič 2. oktobra 2017 - 15:56 Odgovori

   Pozdravljeni, za zaposlitev osebe za polovični delovni čas bi imeli enake stroške kot pri zaposlitvi osebe v kateremkoli podjetju. Ti stroški so odvisni od višine plače te osebe, stroškov za malico in potnih stroškov, delovne dobe, itn. Svetujemo vam, da se s podrobnostmi obrnete na naš računovodski servis, kjer vam lahko pripravijo natančen izračun vseh stroškov plače in prispevkov za tako zaposleno osebo. Dosegljivi smo vsak delovni dan na [email protected] ali 01 6001 530. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja