Go to Top

Pomoč na domu je zelo iskana

Pomoč na domu je dandanes zelo iskana. Zaradi pestrih vsakdanjikov marsikdo išče osebo, ki bi priskočila na pomoč pri vsakodnevnih hišnih opravilih.

Kdaj pa kdaj nam pač vsem zmanjka časa, da bi ustrezno uredili dom in njegovo okolico. Nekaj primerov, kaj vse lahko zajema pomoč na domu:

  • gospodinjska dela,
  • urejanje okolice hiše
  • občasno varstvo otrok,
  • skrb za starejše…

Pomoč na domu je torej zelo raznolika. Z njo pa se lahko dokaj enostavno tudi dodatno zasluži.

Svoje ideje za dodaten zaslužek brezplačno preverite na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Pomoč na domu kot osebno dopolnilno delo

Pomoč na domuPomoč na domu lahko izvajate prek osebnega dopolnilnega dela (ODD). To velja, če gre za občasno pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin … A pozor: osebno dopolnilno delo morate priglasiti AJPES-u in potrebovali boste še vrednotnico. Na podlagi kupljene vrednotnice boste dobili tudi nekaj dodatne pokojninske dobe.

Opozoriti velja, da je pri tem vaš zaslužek omejen. Posameznik z opravljanjem osebnega dopolnilnega dela v polletju koledarskega leta namreč ne sme zaslužiti več kot znaša seštevek treh povprečnih mesečnih neto plač v Sloveniji v preteklem koledarskem letu. V letošnjem letu to konkretno pomeni, da v polletju lahko zasluži največ 3.186 evrov. Če omenjeni znesek preseže, mora poskrbeti za ustanovitev podjetja oziroma registracijo popoldanskega s.p..

Kakšna pa je obdavčitev? V davčno osnovo se šteje vsak posamezni dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 odstotkov dohodka in za obvezne prispevke za socialno varnost. Če potrebujete davčni nasvet, se posvetujte z našimi davčnimi svetovalci.

>> Osebno dopolnilno delo je pogosto le prvi korak za vstop v podjetništvo. Če se boste tudi vi odločili za registracijo podjetja, se pred tem oglasite na brezplačnem Skupinskem svetovanju.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Ustanovitev s.p. za pomoč na domu

Druga možnost pa je, da se odločite za ustanovitev s.p., pomoč na domu pa izberete kot dejavnost vašega podjetja.

Če boste želeli v okviru podjetja nuditi pomoč na domu, boste iz Standardne klasifikacije dejavnosti izbrali šifro 96.090 Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene. Pod to dejavnost spada tudi izvajanje različnih lažjih fizičnih del. Svojim strankam pa lahko obenem ponudite tudi urejanje okolice.

Verjetno se sprašujete, ali se vam bolj splača izbrati s.p. ali osebno dopolnilno delo (ODD)? Referenti VEM točke Data predlagajo, da pomoč na domu najprej izvajate prek ODD, saj boste tako imeli manj stroškov. Po njihovih izkušnjah ljudje najprej začnejo z vrednotnicami, si naberejo redne stranke, ko pa se njihov zaslužek poveča, pa registrirajo s.p.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja